Les xifres del CCUC, el 2019

Les xifres del CCUC, el 2019

A finals del 2019 el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) contenia 5.683.282 de títols reals de documents que representen 12.900.020 exemplars o volums físics (121.337 més que l’any anterior).

En comparació amb el 2018, el CCUC ha disminuït en 83.144 títols, ja que s’han esborrat tots els registres d’articles de la base de dades del repositori RACO que estaven catalogats al CCUC però que són recuperables a traves de la interfície de la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC).

S’ha integrat una nova institució, els Museus de Sitges, i s’han carregat els registres dels centres de documentació dels Parcs Naturals de Catalunya que pertanyen al Departament de Territori i Sostenibilitat, que ja s’havia integrat al CCUC amb anterioritat. D’aquesta manera en el CCUC s’arriba a referenciar fons bibliogràfics de 86 institucions.

El CCUC també inclou i difon col·leccions especials de les biblioteques que l’integren amb el doble objectiu de proporcionar, principalment als investigadors, accés als recursos primaris (manuscrits, fons personals, fons d’arxius que contenen fotografies, dibuixos, cartes, cartells, fullets, mapes, partitures…) considerats elements clau per a la recerca i amb l’objectiu també de ser una font de difusió de la història i de la cultura catalanes. Durant el 2019 s’han catalogat al CCUC 112 col·leccions especials noves d’un total de 2.230 disponibles.

S’ha treballat també perquè el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) es puguin unir al projecte del Sistema Compartit del CCUC iniciat l’any 2018 amb el Tecnocampus.

Així, les biblioteques d’aquestes quatre institucions passaran a administrar el seu sistema de gestió bibliotecària en el Sistema Compartit del CCUC que els permetrà realitzar tota la gestió de catalogació, préstec, control de revistes i adquisicions en el mateix CCUC, estalviant costos en els processos de catalogació i evitant la còpia de registres a un sistema local.

Pel que fa a la catalogació, s’han publicat les noves pautes en RDA de col·leccions especials i fons personals que facilitaran la feina de catalogació dels registres al CCUC. En aquesta línia, s’ha organitzat al CSUC la segona edició del curs “Pautes de catalogació de Recursos Continus en RDA”, que ha proporcionat les principals eines per catalogar publicacions en sèrie i recursos integrants, tant en format paper com electrònic.

Comparteix