La sostenibilitat digital, eix de la 24a edició de la Trobada de l'Anella Científica

La sostenibilitat digital, eix de la 24a edició de la Trobada de l’Anella Científica

El 18 de juny ha tingut lloc la 24a edició de la Trobada de l’Anella Científica (TAC’20) que organitza anualment el CSUC i que enguany ha tractat sobre “Sostenibilitat digital”. La trobada s’ha celebrat per primer cop de forma virtual donada la situació d’emergència sanitària provocada per la COVID-19.

L’objectiu de la TAC’20 ha estat reflexionar sobre les lliçons apreses en gestió del canvi provocades per aquesta crisi sanitària, així com sobre el paper de la tecnologia en els objectius de desenvolupament sostenible de les institucions que participen, tant en l’ensenyament superior com en activitats de recerca i d’innovació.

Els encarregats d’obrir la trobada han estat Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull (URL), institució que havia d’acollir presencialment la celebració de la TAC’20, i Miquel Puig, director general del CSUC.

El rector de la URL, Josep Maria Garrell, ha convidat els assistents a reflexionar sobre la gestió del canvi i el paper transformador de la tecnologia afirmant que “durant aquests últimes setmanes, hi estem donant més valor que mai” i ha aprofitat “per agrair la feina de tots els qui hi sou darrere”.

Garrell també ha remarcat que a causa d’aquesta ciris sanitària “les universitats ens hem hagut de transformar d’emergència, hem migrat tota l’activitat lectiva al món digital, i això és fruit d’una estratègia planificada durant molt de temps i de tenir unes infraestructures que funcionen”.

A més, el rector de la URL ha comentat la “importància de disposar d’un instrument com el CSUC, al servei del sistema acadèmic i de recerca català, que no es troba a qualsevol lloc” i del qual “hem d’estar orgullosos”, perquè “no només juga un paper clau afavorint les economies d’escala” sinó que “permet el treball conjunt i el desenvolupament de multitud de serveis gràcies a la col·laboració”.

Per la seva part, Miquel Puig ha destacat “com el moment que hem viscut ens ha posat a prova i hem superat l’examen amb un excel·lent”, referint-se als reptes tecnològics als quals s’han hagut d’enfrontar les àrees TIC de les universitats. En aquest sentit, Puig ha comentat que des del CSUC s’han centrat tots els esforços en donar continuïtat als serveis, “afavorint l’ampliació de connexions a l’Anella Científica”, “facilitant amb proveïdors i operadors el teletreball” i “dotant de les eines necessàries per fer front a aquesta situació”.

El director del CSUC també ha comentat les paraules de reconeixement que el rector de la URL ha tingut vers el CSUC recordant que “des del CSUC aspirem a ser eficients, a esdevenir una eina útil però que passi desapercebuda i, per això, agraïm encara més aquest reconeixement explícit”.

Tot seguit, Dídac López (UdG), conductor i moderador de la trobada, ha donat pas a la presentació plenària “Els reptes de les quatre revolucions: cap a una nova educació, economia, ecologia i democràcia“, a càrrec d’Alfons Cornella (Infonomia), per continuar amb una sessió de lightning talks: “Objectiu de desenvolupament sostenible 3. Salut i benestar en l’àmbit laboral i relació amb la salut comunitària” de Cristina Fernández-Farina (UOC); “Disseny i creació de rúbriques d’avaluació des de Google Apps (amb CoRubrics): autoavaluació, coavaluació i heteroavaluació a l’ensenyament superior“, de Miquel Àngel Prats (URL); “RecicLAB, Espai d’innovació per a l’Economia Circular al Campus de la UAB“, d’Alfons Miàs (UAB Open Labs) i “Acompanyament tecnopedadògic als professors de francès llengua estrangera en situació de #ContinuitéPédagogique a la UPN“, d’Àngels Esquirol (Université Paris Nanterre i URV).

A continuació, Ramon Palacio (Xponent Triple AQ) ha presentat “COVID-19, la universitat digital” i Genís Roca (RocaSalvatella) ha finalitzat la sessió de presentacions amb “Crisi i transformacions: escenaris i oportunitats”.

Per acabar, Didac López ha clos la TAC’20 acomiadant-se i agraint als ponents i a la vuitantena d’assistents virtuals la seva participació.

La TAC’20 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa format per Dídac López (UdG), Manel Lozano (UPF), Cristina Ripoll (URL), Caterina Parals, Xavier Peiró i Gorka Roldan (CSUC) i a la col·laboració de la URL i Symposium.

Trobareu el conjunt de les presentacions de la TAC’20 a l’Slideshare del CSUC i a sota el vídeo de la retransmissió:

 

Comparteix