Així són els sistemes de gestió bibliotecària que volem

Així són els sistemes de gestió bibliotecària que volem

Ciro Llueca, director de Biblioteca i Recursos d’Aprenentatge de la UOC ressenya per al Blok de BiD l’informe “It’s not what libraries hold; it’s who libraries serve: seeking a user-centered future for academic libraries“, que acaba de publicar Ithaka S+R i que signen Gwen Evans i Roger C. Schonfeld.

El Blok de BiD ja ha fet referència anteriorment a informes d’Ithaka, una organització nord-americana sense ànim de lucre que es dedica, entre d’altres coses, a donar suport estratègic i de recerca a la comunitat acadèmica.

En el present cas, l’anàlisi se centra en OhioLINK, un consorci amb 117 biblioteques d’educació superior de diversa tipologia, impulsat el 1987 per l’estat d’Ohio (EUA) amb l’objectiu de crear un catàleg col·lectiu “as expeditiously as possible”. Superat amb escreix l’encàrrec inicial, en l’actualitat és un referent de cooperació bibliotecària, si més no per l’heterogeneïtat dels seus membres: biblioteques universitàries, hospitalàries, d’instituts, centres de documentació especialitzats, tots a una.

L’estudi es va forjar entre 2018 i 2020 amb l’objectiu d’imaginar l’ecosistema de plataformes i aplicacions que tindrien sentit per al futur a curt termini. Un exercici sa i necessari, el d’imaginar el futur, que en aquest cas estava centrat en les eines tecnològiques a què aspira evolucionar el referit “catàleg col·lectiu” objecte fundacional del consorci.

Podeu llegir la ressenya completa al Blok de BiD.

Comparteix