Mesurament de l'impacte de col·leccions digitals usant Google Scholar i MDC

Mesurament de l’impacte de col·leccions digitals usant Google Scholar i MDC

Aquest mes de juny s’ha publicat un article d’Ángel Borrego amb el títol “Measuring the Impact of Digital Heritage Collections Using Google Scholar” al núm. 2, vol. 39 de la revista Information Technology and Libraries.

L’article té per objectiu mesurar l’impacte de les col·leccions digitals, mitjançant l’anàlisi de les cites rebudes en els resultats acadèmics. S’ha utilitzat Google Scholar per recuperar els resultats acadèmics que citaven la Memòria Digital de Catalunya (MDC), un repositori cooperatiu d’accés obert que conté col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni.

El nombre de documents que es citen a MDC ha crescut considerablement des de la creació del repositori el 2006. La majoria dels documents citats són articles, proceedings i monografies, i també tesis. Aquests documents pertanyen principalment a les ciències socials i a les humanitats, i estan escrits en els idiomes locals. La col·lecció més citada a MDC conté publicacions periòdiques catalanes antigues digitalitzades.

L’estudi mostra que Google Scholar és una eina adequada per proporcionar l’evidència de l’impacte acadèmic de les col·leccions digitals. Google Scholar indexa el text complet dels documents, facilitant la recuperació de les cites inserides dins el text o en altres seccions que no es troben dins el llistat final de referències. També indexa diferents tipus de documents, com ara tesis, que contenen una part important de les cites de les col·leccions digitals.

Podeu llegir l’article complet a Information Technology and Libraries.

Comparteix