Com s'actualitzen les dades de la recerca de la UOC al Portal de la Recerca de Catalunya?

Com s’actualitzen les dades de la recerca de la UOC al Portal de la Recerca de Catalunya?

Un total de 7.200 publicacions i al voltant de 400 investigadors i investigadores registrats. Aquestes són les dades de la recerca de la UOC present al Portal de la Recerca de Catalunya (PRC). Un aparador de la producció científica, coordinat pel CSUC, per donar visibilitat i difondre l’activitat investigadora catalana per a la comunitat científica internacional, empreses, organitzacions finançadores i públic en general.

Amb la darrera actualització, el portal inclou totes les universitats i els centres de recerca de Catalunya. En total, referencia gairebé 620.000 publicacions i més de 18.000 investigadores i investigadors del sistema català. Aquest creixement representa l’assoliment del projecte del PRC i, com a conseqüència, l’accés i la visibilitat dels continguts del Portal en el seu conjunt.

El sotsdirector de recerca dels Estudis de Ciències de la Salut i investigador del grup Cognitive NeuroLab de la UOC, Diego Redolar, explica que acostuma a fer servir aquest portal per cercar informació i establir sinergies amb altres grups de recerca que treballen en el mateix àmbit d’estudi. El PRC “ajuda molt tant a visualitzar com a difondre l’activitat investigadora que es duu a terme a la UOC. És molt important per donar la visió d’universitat que no se centra només en la docència, sinó que també fa recerca”, explica Redolar.

L’actualització de les dades

Les dades que surten al PRC provenen de les eines de gestió de la recerca dels diferents centres i universitats; en el cas de la UOC, del Portal de l’Investigador, el GIR. Periòdicament, la Universitat actualitza aquestes dades gràcies al treball conjunt de l’Àrea de Biblioteca i Recursos d’Aprenentatge i l’Àrea de Recerca i Innovació (ARI).

En primer lloc, tal com explica David Font, de l’equip de l’ARI, abans d’enviar i publicar les dades registrades al Portal de l’Investigador de la UOC es validen i adapten als formats estàndards internacionals (CERIF) i als protocols d’interoperabilitat. Des de l’equip també hi incorporen una sèrie de codis que identifiquen la recerca de manera unívoca i eviten ambigüitats; per exemple, l’ORCID per al personal investigador, els DOI per als articles i els handles per als documents de l’O2 Repositori UOC.

Després, des de la Biblioteca es porta a terme un procés minuciós de revisió de la informació, explica Neus Milán, del grup de Biblioteca per a la Recerca. Quan una nova publicació (article, capítol de llibre o llibre) s’introdueix al GIR, cal confirmar primer que s’ha signat amb filiació UOC, que totes les dades siguin correctes, que no hi manqui informació i que l’ordre dels autors i autores es correspongui amb l’ordre de signatura.

Des del PRC s’intenta facilitar, sempre que estigui disponible, l’enllaç a les publicacions en accés obert. És per això que la participació de la UOC en el portal està alineada amb l’estratègia institucional de la Universitat i el Pla d’acció Coneixement Obert, per donar impuls a l’accés obert i a la difusió de les publicacions científiques. L’objectiu és augmentar, així, l’impacte i la visibilitat de la recerca que duu a terme el personal investigador de la UOC.

Font i més informació: Biblioteca UOC

Comparteix