La Biblioteca de Ciències de la Salut de la UdL rep una donació de 100.000 € de la vídua del Dr. Pifarré

La Biblioteca de Ciències de la Salut de la UdL rep una donació de 100.000 € de la vídua del Dr. Pifarré

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) han rebut cadascuna 100.000 euros de Teresa Ribalta, vídua del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré i Florejachs, el qual dona nom a l’IRBLleida.

Per a la UdL, els diners aniran destinats a la Biblioteca de Ciències de la Salut per incrementar el seu fons bibliogràfic i millorar els equipaments bibliotecaris relacionats amb la investigació de les malalties del cor, mentre que l’IRBLleida els destinarà al foment de la recerca biomèdica i la millora de la salut de les persones.

Roc Pifarré i Florejachs (1929-2010) va ser cap del Departament de Cirurgia Toràcica i Cardiopulmonar del Loiola University Medical Center de Chicago i professor emèrit de Cirurgia Cardiovascular i Toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (Estats Units). Pioner en les operacions coronàries, va ser considerat com un dels millors cirurgians a escala mundial.

Des del setembre de 1993, és president honorífic vitalici de l’IRBLleida, institució creada per gestionar i canalitzar la recerca biomèdica en les institucions sanitàries de la Regió de Sanitària de Lleida. El 1991 va ser guardonat com a Lleidatà Exemplar i el 1995 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi. A més, va ser investit Doctor Honoris Causa per la UdL el 1999 i al 2009 li va ser concedit el I Premi Internacional Ciutat de Lleida.

L’any 2016 la Unitat de Biblioteca i Documentació de la UdL va incorporar el llegat del cirurgià i cardiòleg lleidatà Roc Pifarré i Florejacs gràcies també a una donació de la seva vídua. Aquest llegat, dipositat actualment a la Biblioteca de Ciències de la Salut, inclou documentació personal, com ara fotografies, correspondència, un manuscrit de les seves memòries, títols i reconeixements; material professional, així com la seva biblioteca personal que inclou llibres escrits per ell.

Font: UdL

Comparteix