Suècia inaugura la primera biblioteca de llibres censurats del món

Suècia inaugura la primera biblioteca de llibres censurats del món

La nova biblioteca Dawitt Isaak, especialitzada en llibres censurats arreu del món, s’ha inaugurat al complex de l’Arxiu General de la ciutat de Malmöe, al sud de Suècia.

El seu nom és un homenatge al periodista i autor Dawit Isaak, que està detingut sense judici a Eritrea des de 2001 per publicar crítiques al règim. Nascut al país africà, Isaak té la ciutadania sueca i el 2003 va ser guardonat amb el Premi de Llibertat d’Expressió atorgat per Reporters sense Fronteres a Suècia.

A les prestatgeries de la biblioteca hi ha còpies d’obres que estan o han estat censurades o cremades en diferents països, escrites per autors que han estat empresonats, censurats o exiliats. La col·lecció també inclou música i obres de teatre que estan prohibides i molta literatura sobre la llibertat d’expressió, la censura i la democràcia.

La nova biblioteca acull tant obres antigues com contemporànies. Algunes són famoses pel fet que els seus autors han estat amenaçats o perseguits, com ara Versos Satànics, de l’anglo-indi Salman Rushdie. L’obra va ser considerada ofensiva per als líders islàmics i el 1989 Rushdie va ser condemnat a mort pel llavors líder religiós de l’Iran, l’aiatol·là Khomeini.

Font: PublishNews

Comparteix