Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca del Museu Tèxtil

Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca del Museu Tèxtil

La Biblioteca del Museu Tèxtil és una biblioteca especialitzada en tèxtil i indumentària. Està situada a la planta baixa del Museu, el qual s’ubica en un edifici construït l’any 1970, al costat del Parc i la Cartoixa de Vallparadís de Terrassa. La sala disposa de 18 punts de lectura, servei de reprografia i ordinador de consulta, a més de connexió wifi. L’accés a la Biblioteca és amb cita prèvia.

La Biblioteca compta amb una col·lecció formada per més de 10.000 volums entre monografies, revistes, documents d’arxiu, manuscrits, documents audiovisuals i làmines, que giren entorn els teixits i la moda: processos de la indústria tèxtil, història del teixit, disseny tèxtil, fibres, tintura, art tèxtil, història de la indumentària, tall i confecció, disseny de moda, accessoris, i conservació i restauració del patrimoni tèxtil, entre d’altres.

Conserva un fons antic que comprèn documents datats entre el segle XIV i principis del XX, entre els quals destaquen els procedents de la col·lecció Viñas. Aquesta està formada per una part de documentació legislativa en matèria de teixits, així com tractats tècnics, obres morals, documentació gremial i notarial, clau per a l’estudi de la història i la indústria tèxtils.

Aquests documents es troben emmagatzemats a una reserva, i la major part d’ells estan digitalitzats a la Memòria Digital de Catalunya (MDC). Tots ells es poden consultar a través del catàleg en línia i des del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).

La Biblioteca té com a funcions donar suport al museu en les seves tasques de conservació i difusió del patrimoni tèxtil, apropar la cultura tèxtil al públic i respondre a les necessitats d’informació tant del propi personal del centre com dels usuaris externs (investigadors, professionals de l’àmbit, estudiants i particulars).

En aquesta línia, la Biblioteca posa a disposició dels usuaris diversos recursos digitals, presenta regularment mostres de “Documents Singulars” i ofereix el club de lectura “Fil per randa”. Amb aquest club pretén aprofundir i descobrir el patrimoni tèxtil del nostre entorn més proper, però també d’arreu del món a partir de la lectura de novel·les, biografies i/o assaigs relacionats amb el tèxtil i la indumentària. Les tertúlies literàries del club són complementades amb els recursos tèxtils del Museu i els recursos documentals de la Biblioteca.

Us convidem a visitar-nos!

Persona de contacte i horaris:

Persona de contacte: Noelia Garcia (biblioteca@cdmt.cat)
Adreça: c/ Salmerón, 25; 08222 Terrassa
Web: https://cdmt.cat/biblioteca/
Podeu consultar els horaris de la Biblioteca al seu web.

La Biblioteca del Museu Tèxtil està adherida al Servei de Préstec Interbibiotecari del CSUC, podeu consultar-ne les dades de contacte.

Comparteix