Celebrat el Cicle de conferències sobre RDM amb Mercè Crosas

Celebrat el Cicle de conferències sobre RDM amb Mercè Crosas

El 18 i 28 de novembre i 1 de desembre han tingut lloc les tres sessions del “Cicle de conferències sobre la gestió de dades de recerca”, o Research Data Management (RDM) en anglès, organitzat pel CSUC conjuntament amb Mercè Crosas, responsable de la gestió de dades de recerca a Harvard University i cap de l’oficina de ciència de dades i tecnologia de l’Institute for Quantitative Social Science (IQSS).

El cicle, que ha comptat a l’obertura amb Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha tingut molt bona acollida, amb entre 210 i 350 participants per sessió.

A la primera sessió, titulada “El Data Commons o com facilitar la col·laboració i accés a les dades de recerca; una visió” s’ha explicat com data commons reuneix dades amb infraestructures de computació, estàndards, eines i aplicacions de programari d’ús habitual per gestionar, analitzar i compartir dades per tal de facilitar la col·laboració entre grups de recerca i entre institucions, inclús quan les dades són privades. A més, s’han mostrat exemples a nivell nacional, per a comunitats de recerca i institucional, i concretament, s’ha detallat la proposta que s’ha fet a Harvard.

La segona sessió ha estat dedicada a “La gestió FAIR de les dades de la recerca amb Dataverse“, on s’ha mostrat la importància de l’acrònim FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable) i la seva implementació al programari de codi lliure Dataverse, una plataforma per construir repositoris per publicar-hi i compartir-hi dades de recerca.

Per últim, la darrera sessió ha estat “Serveis de dades i computació per al suport del cicle de recerca a una universitat“, que ha tractat sobre el conjunt de serveis més rellevants per poder facilitar i millorar la recerca a les universitats d’avui, on les dades i la computació tenen un paper fonamental. Els serveis inclouen suport per a les gestions de dades de recerca i la facilitació de ciències de les dades.

Podeu accedir a tots els enregistraments de les sessions al canal YouTube del CSUC.

Comparteix