Irlanda aprova un pla d'acció per aconseguir un entorn de recerca obert

Irlanda aprova un pla d’acció per aconseguir un entorn de recerca obert

El passat 20 d’octubre el National Open Research Forum (NORF) d’Irlanda va celebrar una reunió per donar el tret de sortida als seus cinc nous grups de treball que s’ocuparan de les àrees estratègiques establertes al National Framework on the Transition to an Open Research Environment: accés obert a les publicacions de recerca; habilitació de dades de recerca FAIR; infraestructures per a l’accés i la preservació de la recerca; aptituds i competències, i incentius i recompenses. Els membres d’aquests grups de treball ja han estat nomenats de forma oficial i es tracta d’experts del sistema nacional de recerca, inclosos representants d’organismes d’ensenyament superior, organitzacions de recerca, grups de biblioteques i d’altres agents clau interessats.

L’objectiu del NORF per al període 2020-2022 és el desenvolupament d’un Pla d’Acció Nacional que fomenti un canvi en el sistema de recerca irlandès per enfortir, promoure i recolzar millor les pràctiques de recerca obertes. Per assolir questa fita, el NORF ha començat amb el desenvolupament d’un “National Open Research Landscape Report” que descriurà la situació nacional a cadascuna de les cinc àrees estratègiques establertes, i inclourà el avenços realitzats, els reptes i les mancances, i exemples de bones pràctiques. Aquest informe es presentarà en forma d’esborrany perquè la comunitat pugui donar la seva opinió a través d’una sèrie de webinars previstos per a aquest mes de febrer. A partir del mes de març, el NORF pretén realitzar una àmplia consulta per identificar les opcions d’aplicació i els models adequats per al context irlandès, que s’incorporaran a un conjunt de recomanacions provisionals.

Per a més informació sobre les activitats i esdeveniments del NORF podeu seguir el seu compte a Twitter i subscriure-us al seu butlletí.

Comparteix