Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca Pública Arús

Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca Pública Arús

La Biblioteca Pública Arús és un centre de recerca especialitzat en maçoneria, moviment obrer, anarquisme i l’univers de Sherlock Holmes. Així mateix, conserva un fons patrimonial molt important format per documents de totes les matèries del coneixement humà, amb un predomini d’obres publicades al segle XIX i primer terç del XX.

Va ser fundada per Rossend Arús i Arderiu com a biblioteca general l’any 1895, amb la voluntat d’instruir el poble de Barcelona, sovint amb obres en la seva llengua original.

Segons els seus estatuts originals, “la biblioteca sempre serà lliure, i no pot excloure sistemàticament cap gènere de llibres per motius socials, polítics ni religiosos; només pot tancar les portes a les publicacions criminoses o pornogràfiques clandestines”. El fons de la Biblioteca continua creixent amb les donacions que es reben, amb la condició que tinguin relació amb la seva especialització. Actualment hi ha uns 80.000 volums.

El fons de la Biblioteca que es pot consultar al catàleg en línia, és el següent: els llibres publicats als segles XX i XXI, les publicacions en sèrie (sense el registre de fons), els opuscles, la música impresa, els documents cartogràfics, els documents mecanografiats, tesis doctorals inèdites i una part dels llibres publicats al segle XIX.

Per completar la cerca en els casos en què no s’ha trobat el document en línia, cal consultar presencialment els catàlegs següents:

Catàleg manual de fitxes, ordenat segons el punt d’accés:

 • Autors i obres anònimes
 • Matèries
 • Parts components (recull articles i contribucions)
 • Publicacions en sèrie (recull el fons que la Biblioteca té de cada publicació)
 • Cronològic de publicacions en sèrie
 • Documents no libraris (recull de manuscrits, cartells, etc.)

Registre documental: Base de dades Access on es recullen tots els documents entrats des de l’any 2000, tant si estan catalogats com si no. Per saber el registre de fons de les publicacions periòdiques, o per dubtes, cal consultar al personal de la biblioteca a través de l’adreça electrònica de contacte. Actualment s’està reconvertint el fons patrimonial, i es té previst fer fer el mateix amb el fons de les publicacions en sèrie.

Serveis:

 • Consulta a sala
 • Servei de reserva de llibres i altres documents
 • Servei de reproducció de documents
 • Préstec de llibres i altres documents, exclusivament a institucions i entitats per a fer exposicions
 • Servei d’informació i documentació
 • Lloguer d’espais

Horaris i contacte:

Dilluns, dimecres i divendres: de 10.00 a 15.00 h; dimarts i dijous: de 16.00 a 21.00 h. Estiu, Nadal i Setmana Santa: horari especial, consulteu el web o contacteu amb la Biblioteca.
Persona de contacte: Maribel Giner, directora gerent.
Adreça: Passeig de Sant Joan, 26. 08010 Barcelona
Telèfon: 93 256 5950
Adreça electrònica de contacte: arus@bpa.es
Web: http://www.bpa.es/
Catàleg en línia: https://catalegbiblioteca.bpa.es/

Comparteix