El CSUC dinamitza el programa de formació en Orquestració, Automatització i Virtualització de GÉANT

El CSUC dinamitza el programa de formació en Orquestració, Automatització i Virtualització de GÉANT

Si es parla d’Orquestració, Automatització i Virtualització (OAV) en l’entorn de les xarxes, hi ha milers d’eines, llenguatges de programació, conceptes i possibilitats per aprendre-les, amb les que els enginyers de xarxa no sempre estan familiaritzats.

Quan es comença a automatitzar, és difícil resistir la temptació de seguir els mateixos processos existents, automatitzant parcialment el que es feia manualment abans. Però l’automatització és un canvi de mentalitat des a tots els nivells.

Per ajudar en aquest canvi des de tots els nivells, el projecte GN4-3 de GÉANT disposa d’un grup de treball format per enginyers i investigadors d’arreu d’Europa dedicat a OAV, que ha creat un programa de formació per a tots els enginyers de xarxes, gestors, investigadors i membres de la comunitat de xarxes acadèmiques que vulguin saber més sobre OAV, amb exemples i recursos de la investigació.

Aquests cursos en línia i gratuïts, agrupats dins el Training Program tracten sobre tots els conceptes relacionats amb l’OAV, des dels més bàsics als més tècnics, en un recorregut amb diferents camins a seguir.

Les primeres unitats estan disponibles, i altres aniran apareixent al portal a mesura que es publiquin. Per part del CSUC, Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions, exerceix de coordinadora d’aquestes formacions i també és l’encarregada d’impartir alguns dels cursos (de moment el 1r i 3r del llistat de cursos disponibles).

Per accedir als cursos de l’eAcademy només cal que us autentiqueu amb les vostres credencials d’Unificat, eduGAIN, SSO o xarxes socials. Els cursos tenen una duració aproximada de 30 minuts i els podeu anar treballant al vostre propi ritme. Cada setmana es publica una nova unitat formativa, de manera que és molt fàcil anar seguint la formació.

Si teniu dubtes sobre el contingut d’algun dels cursos o de caràcter més general sobre l’OAV, l’equip de coordinació està disponible en línia el primer dimarts de cada mes de 14.00 a 15.00 h. per atendre totes les consultes. Podeu enviar un correu a oav@lists.geant.org per rebre els detalls de la sala Zoom. Si ho preferiu, també podeu concretar trucades individuals en l’horari que més us convingui.

Els cursos disponibles a e-Academy fins al moment són:

 1. OAV – Introduction: proporciona una visió general dels beneficis de l’OAV, mostra recursos útils i presenta el programa de la formació.
 2. OAV Architecture Requirements for NRENS: mostra breument els requeriments d’arquitectura OAV en l’entorn de les xarxes acadèmiques i de recerca (NREN).
 3. The OAV Architecture Blueprint: explica el TM Forum Open Digital Architecture (ODA) una arquitectura funcional d’alt nivell, suficientment flexible com per poder combinar les solucions existents amb les noves.

Propers cursos:

 • Introduction to APIs
 • Introduction to Data Modelling, Data Formats, and Protocols
 • Introduction to CI/CD
 • Formats: JSON
 • Data Modelling: YANG
 • Introduction to Engagement Management Processing
 • Introduction to Core Management Processing
 • Introduction to Virtualisation
 • Introduction to Automation
 • Introduction to Orchestration
 • Introduction to Configuration Management
Comparteix