La FECYT renova les llicències del WOS i Scopus per al període 2021-23

La FECYT renova les llicències del WOS i Scopus per al període 2021-23

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) ha renovat les llicències de les principals bases de dades mundials de referències bibliogràfiques i cites de publicacions periòdiques: Web of Science (WOS), propietat de Clarivate Analytics, i Scopus, propietat d’Elsevier, durant tres anys més: 2021, 2022 i 2023.

Per assolir aquest acord, que té importants beneficis econòmics i de contingut per a les institucions del sistema estatal d’R+D+I, la FECYT ha comptat en les negociacions amb la participació de representants de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), universitats i organismes públics de recerca, per al cas d’Scopus, i per al cas de WOS, s’hi ha incorporat també a representants de les biblioteques virtuals de salut de les comunitats autònomes.

L’èxit d’aquestes negociacions s’ha basat en ambdós casos en obtenir un estalvi de costos per a totes les institucions i també en haver aconseguit el manteniment de totes les institucions i l’increment de continguts per al període 2021-23.

La llicència de Web of Science (WOS) que s’ha signat, a més de continuar permetent l’accés al contingut de les principals bases de dades que la componen, suposa disposar d’accés als fitxers del Journal Citation Report (JCR), amb l’opció de poder utilitzar les dades amb finalitats bibliomètriques. Al costat d’això, s’amplien els continguts d’aquesta llicència amb la possibilitat d’utilitzar la totalitat de les metadades de l’article a través de l’API Expanded per a la seva explotació i enriquiment dels repositoris institucionals i dels sistemes de gestió de la recerca (CRIS), facilitant la incorporació d’informació relativa a l’article, així com d’indicadors de mesura de la qualitat de l’article i de la revista.

D’altra banda, la llicència d’Scopus facilita també l’accés a les mateixes funcionalitats de valor afegit per a les institucions i afegeix la totalitat de les metadades de l’article incloses a Scopus, a més de proporcionar l’accés al contingut d’aquesta base de dades com fins ara.

La gestió de FECYT de la llicència nacional de WOS (des de 2004) i d’Scopus (des de 2011), contribueix a una important eficiència en l’estalvi de costos i a una gestió centralitzada dels recursos científics. En aquest nou període de llicències (2021-23) els costos s’han reduït al voltant d’un 3% en els dos casos, millorant l’accés als continguts de les dues llicències i a les opcions que tenen les institucions per a la incorporació d’indicadors de mesura de la qualitat de la recerca realitzada, així com de les metadades de l’article en els seus sistemes institucionals.

Font: FECYT

Comparteix