Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca de l'Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

La Biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) és una institució que està especialitzada en dret i ciències socials i és considerada com una de les cinc biblioteques jurídiques més importants d’Europa.

Des del seu origen (1833), la seva missió és posar a l’abast dels advocats i advocades per recolzar i facilitar l’exercici professional. Actualment té més de 350.000 volums, prop de 1.600 títols de publicacions periòdiques i quasi totes les bases de dades jurídiques amb contingut legislatiu, jurisprudencial, doctrinal, estadístic, de models i formularis.

L’any 1989 es van iniciar les tasques d’informatització de la Biblioteca; així avui es pot consultar tot el fons posterior a 1978 des del catàleg en línia: més de 90.000 monografies, totes les publicacions periòdiques i quasi 35.000 articles buidats.

La Biblioteca ofereix una munió de serveis:

 • Actualitat Jurídica i de Subvencions (setmanal).
 • Centre de Documentació que ofereix la possibilitat de sol·licitar informació jurídica concreta: bibliografia, legislació, jurisprudència i formularis.
 • Cursos de formació per usuaris/usuàries.
 • DSI (Difusió Selectiva de la Informació) servei d’alerta de les novetats bibliogràfiques incorporades al nostre catàleg que permet a l’usuari estar al dia de tota la documentació rebuda a la Biblioteca relativa als vint-i-dos àmbits d’especialització jurídica.
 • Edicions digitals són publicacions realitzades en suport digital de les conferències, ponències i cursos més rellevants que s’imparteixen a l’ICAB-Formació.
 • Hemeroteca digital.
 • Informació bibliogràfica i referencial, via telefònica, correu electrònica.
 • Novetats bibliogràfiques.
 • Préstec: presencial i digital, a les delegacions de l’ICAB, sense desplaçament al despatx o domicili i interbibliotecari.
 • Sala de Lectura on es poden consultar els llibres de tota temàtica jurídica dels últims cinc anys.
 • Sala Multimèdia on es poden usar els recursos electrònics com són les bases de dades generals, les especialitzades, les doctrinals…, llibres digitals, revistes i altre material digital.
 • Sala Practicum, espai per la consulta fàcil i ràpida de codis, formularis, guies, Mementos…, és a dir obres pràctiques.
 • Suggeriments d’adquisicions.
 • Taxacions de fons antic.
 • Visites guiades a la seu col·legial on s’explica tota la seva història i llegendes.

La Biblioteca part del CSUC des del 2009 com a institució associada, participant activament en la catalogació, la Memòria Digital de Catalunya (MDC), el GEPA, i com no en les jornades de formació. I també col·labora amb la catalogació d’articles jurídics a Dialnet.

Aquests últims anys s’ha treballat per afavorir i possibilitar l’accés lliure als fons més moderns, en constant actualització. Val la pena destacar la Biblioteca Digital que dóna accés a més de 10.000 documents a text complet. A més, es disposa de connexió Wi-Fi a tota la Biblioteca.

Mereix especial atenció el fons antic que actualment s’està informatitzant i digitalitzant per facilitar-ne la consulta i la preservació. Hi ha 80.000 volums anteriors al segle XX, dels quals hi ha 230 manuscrits, 28 incunables, 2.136 llibres del segle XVI. En aquests moments hi ha més de 14.000 llibres catalogats i uns 1.500 volums digitalitzats i difosos gràcies a l’MDC.

Aquesta multiplicitat de serveis la converteix en una Biblioteca molt dinàmica; comporta que hi hagi anualment més 40.000 usuaris/àries, al voltant de 60.000 recerques al catàleg, quasi 10.000 préstecs i un total de 1.000 consultes de fons antic.

Com a resultat, el juliol de 2001 es va obtenir el certificat ISO 9001:2000, essent la primera biblioteca jurídica de tot l’Estat espanyol en aconseguir-ho. Aquest certificat s’ha anat renovant periòdicament per adequar-se a la nova normativa de qualitat ISO 9001;2008, havent superat la darrera revisió el febrer de 2020.

Horari i dades de contacte:

L’horari és de de dilluns a divendres de 9.00 a 20.00 h.
Responsables: Isabel Juncosa i Patrícia Sanpera
Adreça: Mallorca, 283. 08037, Barcelona
Telèfon: 93 601 1260
Contacte: direcciobiblioteca@icab.cat

La Biblioteca de l’ICAB està adherida al Servei de Préstec Interbibliotecari del CSUC, podeu consultar-ne les dades de contacte.

Crèdit imatge: Ricardo Zamanillo

Comparteix