Crònica de l'Intensiu de Col·leccions Digitals

Crònica de l’Intensiu de Col·leccions Digitals

El passat 7 d’octubre es va celebrar a la seu del CSUC la 2a edició de l’Intensiu de Col·leccions Digitals, un seminari dirigit per Ciro Llueca, de la Filmoteca de Catalunya, que, per segon any consecutiu, recull una sèrie de bones pràctiques adreçades als professionals de les biblioteques, arxius i museus amb col·leccions patrimonials a internet.

Com en la primera edició, les places per assistir-hi es van exhaurir en pocs dies i el grup de ponents va presentar les seves experiències en un format intensiu que ha estat molt ben valorat pels assistents.

Lluís Anglada, director de Biblioteques, Informació i Documentació del CSUC, va exercir d’amfitrió amb l’obertura de l’Intensiu, tot explicant la fusió que va donar lloc al CSUC, a l’inici d’aquest any, i els serveis que ofereix a la comunitat acadèmica i de recerca.

A continuació, Judit Casals, cap de la Unitat de Projectes del CRAI de la Universitat de Barcelona, va exposar el portal BiPaDi, una plataforma que integra el fons antic i llegats personals de la centenària institució, amb l’objectiu de difondre i preservar-ne les versions digitals.

Tot seguit, Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya (BC), va parlar en nom de la BC i d’altres serveis de les administracions públiques per presentar les primeres valoracions del projecte Fem Memòria, una acció de proveïment participatiu que ha involucrat arxius i biblioteques catalanes.

Després, Fernando Gabrich, de l’Associació El Banc de la Memòria, va comentar amb els assistents els característiques del portal Memoro, dedicat a la memòria oral per mitjà dels enregistraments en vídeo a la gent gran de diversos països europeus.

Anna Valls i Roger Guasch, del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques del Museu de les Arts Escèniques (MAE), van aprofundir en el repositori Escena Digital, una eina de difusió feta a mida que està integrada en l’estratègia de revalorització dels fons i col·leccions teatrals del MAE.

Núria Solé, membre de l’equip d’Arts Combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies, va continuar amb la presentació de la Plataforma d’Arts Combinatòries, un sistema que obre als ciutadans l’arxiu històric de la fundació amb un objectiu principalment pedagògic.

Al seu torn, Sònia Aran, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), va mostrar el funcionament de l’Arxiu CCCB; un arxiu digital i multimèdia que dóna accés, en les seves instal·lacions, als fons creats dins la programació del CCCB.

A continuació, el jurista Josep Matas, de Legalment, va avançar les principals característiques de la transposició a la futura reforma de la Llei de propietat intel·lectual de les directives europees 2011/77 i 2012/28, tot concretant-ne la seva aplicació a les obres orfes.

Finalment, Jordi Pallarès, del CSUC, va compartir amb el públic la versió beta del Catàleg Col·lectiu de les Universiats de Catalunya (CCUC) en versió Linked Open Data, el CCUCAF.

L’Intensiu de Col·leccions Digitals, organitzat pel CSUC amb la coordinació de Ciro Llueca, va servir per actualitzar els coneixements relatius a la gestió de les col·leccions digitals en contextos de recerca i patrimonials.

El CSUC treballa ja en la tercera edició de l’Intensiu, que comptarà amb noves experiències i la col·laboració d’altres institucions catalanes.

Trobareu més informació i fotografies en la notícia del Blog del Profesional de la Información.

Comparteix