Presentació de CARTOCAT, el nou portal de cartografia del patrimoni català

Presentació de CARTOCAT, el nou portal de cartografia del patrimoni català


cartocat_ok_81
El 13 de novembre, la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha acollit la presentació oficial de CARTOCAT, un portal que permet cercar mapes antics digitalitzats i georeferenciats de diverses col·leccions públiques catalanes.

L’obertura de l’acte de presentació d’aquest nou portal ha anat a càrrec de Jaume Miranda, director de l’ICGC, que ha donat la benvinguda a la vuitantena d’assistents i ha parlat de la col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya i el CSUC en aquest projecte.

A continuació, Rafael Roset, de Geostart, Àrea de Geotecnologies de l’ICGC; Víctor Pascual, també de l’Àrea de Geotecnologies de l’ICGC, i Carme Montaner, cap de la Unitat de la Cartoteca de Catalunya de l’ICGC, han explicat què és CARTOCAT, el perquè de la seva posada en marxa i com s’hi pot participar.

CARTOCAT, és una iniciativa de l’ICGC, juntament amb la Biblioteca de Catalunya i el CSUC, que té com a objectiu facilitar la cerca de mapes antics digitalitzats i georeferenciats, i proporcionar-ne noves vies de consulta a les col·leccions catalanes de mapes d’accés obert, com ha explicat Carme Montaner.

Com ha comentat Roset, es tracta d’un projecte comú per agrupar mapes digitals procedents de diferents institucions i difondre de manera fàcil aquests objectes. A més, amb l’avantatge, com ha presentat Pascual, que les metadades permeten que altres organismes que vulguin descriure cartografia antiga hi puguin tenir accés i utilitzar-les.

Captura de pantalla 2014-11-11 a la(s) 11.33.33

CARTOCAT proporciona accés a 3.387 mapes procedents de la pròpia cartoteca de l’ICGC, de les col·leccions de mapes de la Biblioteca de Catalunya, de la biblioteca Museu Víctor Balaguer i de la cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya, aplegades al repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC), que coordina el CSUC. D’aquests 3.387 mapes, prop de 300 estan georeferenciats i es poden visualitzar damunt del mapa actual, gràcies a les eines d’infraestructura de dades espacials del catàleg IDEC.

CARTOCAT vol ser un instrument de referència en el món cartogràfic

Aquest geoportal permet fer cerques gràfiques i/o per línia de temps de mapes antics, i, un cop escollit el mapa, enllaça als repositoris digitals locals Cartoteca digital i Memòria Digital de Catalunya (MDC) on es troben les descripcions completes dels mapes.

CARTOCAT està obert a la incorporació de noves col·leccions digitalitzades en línia que es trobin arreu de Catalunya a ajuntaments, arxius, biblioteques, universitats i altres entitats.

A la cloenda d’aquest acte, Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha agraït el lideratge a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i ha explicat que les institucions participants estan cooperant aportant allò que millor sap fer cadascú, aprofitant l’especialització.

Segons Serra, amb aquesta eina s’estan posant en comú i oferint col·leccions patrimonials, com són els mapes, d’una manera que no només atrau l’investigador tradicional sinó també a d’altres usuaris. Com ha explicat Serra, calen eines de país, com ho és CARTOCAT, i és necessari fer-ho de manera cooperativa. La directora de la BC també ha destacat el paper del crowdsourcing en projectes com aquest, a través del qual s’aconsegueix la col·laboració dels ciutadans per tirar endavant projectes, a més de la seva implicació.

Tot seguit, Miquel Puig, director general del CSUC, d’una banda, ha parlat de la cooperació, que li és pròpia al CSUC i, de l’altra, ha recordat que el CSUC, com l’ICGC, també ha estat el fruit d’una fusió. Segons Puig, el CSUC porta en el seu ADN la col·laboració i la cooperació amb altres institucions. Com ha explicat Puig, si bé els processos de fusió venen imposats pel Govern, la col·laboració és una decisió voluntària de les pròpies institucions per fer quelcom més útil per a la societat.

Per últim, Jaume Miranda, director de l’ICGC ha parlat d’altres projectes similars, com el Transcriu-me, que com el CARTOCAT, també ha comptat amb la participació ciutadana. Miranda ha clos l’acte tot convidant els assistents a consultar CARTOCAT, a posar-lo a prova i a donar feedback sobre el seu funcionament.

Comparteix