L'eclipsi de Sol, retransmès en directe

L’eclipsi de Sol, retransmès en directe

Des del CSUC hem col·laborat un any més amb l’expedició Shelios en la retransmissió en directe de l’eclipsi total de Sol que va tenir lloc el passat 3 de novembre des del nord de Kenia. Igual que en altres ocasions, gràcies al projecte europeu GLORIA (GLObal Robotic-telescopes Intelligent Array, Red Global de Telescopios Robóticos), que compta amb la participació de l’IAC, el fenomen s’ha pogut observar a través d’internet. Així, la retransmissió s’ha seguit des del portal GLORIA i des d’sky-live.tv.

Aquest cop, es tracta d’un eclipsi de Sol híbrid, que vol dir que en alguns moments de la banda és anul·lar mentre que altres és total. L’eclipsi ha començat anul·lar per acabar essent total. La seva visibilitat ha estat molt estreta, travessant l’Atlàntic Nord i l’Àfrica equatorial.

El CSUC ha aportat una màquina virtual configurada en mode multihost per hostatjar www.sky-live.tv i www.live.gloria-project.eu i permetre la retransmissió en directe. Es tracta d’una màquina de 4 nuclis de 4 GB de RAM.

Aquest fenomen atmosfèric  s’ha observat des del llac Turkana, a Kenia, on la duració de la totalitat de l’eclipsi ha estat d’uns 15 segons. La retransmissió en directe des del lloc d’observació ha estat de 15 min en total, en dues connexions, una de 5 min a les 12.00-12.05 UT (13.00-13.05 CET), coincidint amb la màxima ocupació parcial de l’ecplisi a Europa, i una segona connexió de 10 min a les 14.20-14.30 UT (15.20-15.30 CET) que ha abastat el període d’eclipsi total.

Comparteix