Creix l'ús d'Eduroam

Creix l’ús d’Eduroam

keep_calm_eduroam_smallLa utilització del servei mundial de mobilitat segura, Eduroam, ha crescut significativament el 2014. Segons l’edició del 2014 del Compendium of National Research and Education Networks (NREN) que confecciona la GÉANT Association, Eduroam està disponible en 70 països i territoris d’arreu del món, en front dels 66 de 2013. A més, 39 són països europeus.

El mes d’octubre de 2014, Eduroam estava operatiu en més de 10.000 localitzacions, un 25% més que el 2013. El nombre més gran de localitzacions amb Eduroam el trobem a Regne Unit i Alemanya. A més, actualment es pot trobar Eduroam a molts indrets, no només als centres de recerca o universitats sinó també a estacions de tren, com el cas de Suècia i Txèquia; aeroports (Suècia i Noruega), llocs públics de les ciutats, com a Bilbao, entre d’altres; biblioteques (Finlàndia), i restaurants (Suècia).

On es pot comprovar encara millor com ha anat creixent Eduroam en els darrers anys és en la mobilitat, és a dir, en el nombre d’autenticacions que es donen entre institucions. En un any, el nombre d’autenticacions s’ha més que triplicat, acostant-se als 150 milions d’autenticacions mensuals.

Eduroam és un servei de mobilitat, desenvolupat per a la comunitat acadèmica i de recerca, que permet que estudiants, investigadors i personal de les institucions participants puguin connectar-se a internet quan visiten altres institucions participants, simplement obrint el seu dispositiu mòbil i introduint les credencials que usa a la seva institució per a la connexió.

A Catalunya, el CSUC col·labora en la cadena d’autenticació d’aquest servei i incentiva a les institucions de l’Anella Científica en el seu ús. Per formar-hi part, les institucions han de disposar d’un servidor Radius que permeti portar a terme l’autenticació dels usuaris en les seves peticions d’accés a la xarxa. Actualment, 26 institucions a Catalunya tenen disponible l’accés a la seva xarxa sense fils per mitjà d’Eduroam i el 2014 hi van haver més de 24 milions d’autenticacions, el triple que l’any anterior.

La Universitat Pompeu Fabra és la que més usuaris té que visitin altres llocs, seguida de la Universitat de Barcelona. En canvi, la institució que més visitants rep és l’XTEC.

Per comprendre una mica millor què és i com funciona Eduroam, podeu veure aquest vídeo:

Comparteix