Primera reunió del grup d’electricitat per engegar la compra conjunta del 2016

Primera reunió del grup d’electricitat per engegar la compra conjunta del 2016

Universitats i centres de recerca de Catalunya s’han reunit el 28 de gener a les instal·lacions de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per donar el tret de sortida a la compra conjunta d’electricitat del 2016.

Aquesta primera reunió ha servit per definir l’estratègia de compra i incorporar millores als plecs de contractació respecte a l’anterior licitació. També s’ha establert ja el calendari de reunions per avançar en aquesta compra conjunta.

S’ha aprofitat l’emplaçament de la reunió per visitar l’edifici de l’ICTA, recentment inaugurat, que ha estat construït i gestionat amb criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat. Josep Boldú, cap de la Unitat d’Arquitectura i Urbanisme de la UAB, ha estat l’encarregat de presentar les característiques que fan eficient i sostenible aquesta nova seu als integrants del grup i d’altres compradors públics amb qui es col·labora.

La construcció i gestió d’aquest edifici és una bona pràctica directament relacionada amb  l’estalvi en la despesa en energia i aigua. Per aquest motiu, conèixer experiències rellevants com l’edifici de l’ICTA és d’interès per a aquest grup que el 2014 va aconseguir estalviar fins a un 13% en la factura elèctrica.

0128_Reunio_grup_electricitat_a_la_UAB

Com és el nou edifici de l’ICTA?

El nou ICTA té atorgada la qualificació LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) GOLD pel USBGC (U.S. Green Building Council) amb una puntuació de 73 punts, una certificació de compromís ambiental amb estàndards internacionals. L’edifici destaca per la seva capacitat d’aprofitar la calor a l’hivern i dissipar-la a l’estiu, així com per una façana exterior de “pell bioclimàtica”, un sistema que imita l’hivernacle agrícola i que regula, mitjançant obertures i tancaments automàtics, la captació de radiació solar i ventilació. D’aquesta manera, s’aconsegueix un coixí tèrmic entre els 16ºC i els 30ºC que estableix una temperatura de confort als espais de treball al mateix temps que es redueix la demanda energètica. L’aprofitament de l’aigua de pluja suposa un estalvi d’un 90% en el consum. Amb tot, s’aconsegueix un estalvi de fins a un 62 % del consum que seria habitual en un edifici convencional similar.

Comparteix