La federació d'identitats, una solució per a l'accés a recursos en xarxa

La federació d’identitats, una solució per a l’accés a recursos en xarxa

Un servei de federació d’identitats gestiona els elements necessaris per intercanviar dades que permetin establir la identitat digital dels usuaris entre les institucions afiliades i els proveïdors de servei participants, tant a nivell nacional com internacional.

Aquest servei actua com a un sistema de referència que permet enviar, de forma fiable i d’acord amb els més exigents estàndards de privacitat i seguretat, les dades d’identitat que les institucions participants proporcionen sobre els seus usuaris perquè aquests accedeixin a gran nombre de serveis en la xarxa. L’usuari sempre reté el control últim de quines dades es lliuren.

A diferència del servei de mobilitat Eduroam, que proporciona accés general a internet, un servei de federació d’identitats proporciona accés a una gran varietat de serveis, que poden incloure: recursos bibliotecaris; catàlegs i lliurament de documents; eines de col·laboració, com ara wikis; eines d’aprenentatge en línia i portals web; streaming per a portals de vídeo, i llicències de programari, entre d’altres serveis acadèmics.

Segons l’edició del 2014 del Compendium of National Research and Education Networks (NREN) que confecciona la GÉANT Association, les federacions d’identitat han crescut significativament. De fet, gairebé totes les xarxes acadèmiques i de recerca europees (NREN) tenen serveis de federació d’identitats.

Des de 2013, cinc països (Àustria, Irlanda, Israel, Eslovènia i el Regne Unit) s’han unit a eduGAIN, un servei de federació d’identitats que permet l’intercanvi segur de dades d’identitat entre institucions acadèmiques i de recerca europees, constituint així una interfederació. Aquesta interfederació, que disposa de 30 països participants, va entrar en funcionament el 2011 i la més antiga és Kalamar2, que uneix les federacions nòrdiques des del 2001.

Per saber una mica més sobre la federació d’identitats podeu veure el següent vídeo.

Comparteix