Article sobre CARTOCAT, una iniciativa de l'ICGC, la BC i el CSUC

Article sobre CARTOCAT, una iniciativa de l’ICGC, la BC i el CSUC

CARTOCAT és una iniciativa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que, en col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya (BC) i el CSUC, té per intenció disseminar la informació sobre documentació cartogràfica.

CARTOCAT és un geoportal que permet la consulta conjunta de diferents col·leccions de documents cartogràfics del repositori Memòria Digital de Catalunya (MDC) i de la cartoteca de l’ICGC.

Això s’explica a l’article: From Gazetteer to Bounding Box: Using SDI Standards to Build a Geoportal for Ancient Maps in Catalonia, de Rafael Roset, Victor Pascual i Carme Montaner, publicat a e-Perimetron, vol. 10, núm. 1, 2015, p. 11-20.

El resum de l’article: Els catàlegs de mapes antics estan sortint de les cartoteques per unir-se al món de la geoinformació distribuïda. Adaptar les normes de catalogació de les cartoteques per catalogar estàndards utilitzats en Infraestructures de Dades Espacials (SDI) ha facilitat la creació del geoportal CARTOCAT, que connecta el patrimoni cartogràfic amb els mapes actuals.

Això ha estat possible gràcies als avenços en la digitalització i georeferenciació dels mapes antics i per l’associació de diverses col·leccions de mapes de diferents institucions i també pel diàleg entre cartògrafs i bibliotecaris de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquest article descriu breument les mesures necessàries adoptades per al desenvolupament del portal mitjançant l’agregació i consolidació de metadades, carregant-les a l’SDI seguint les normes ISO establertes.

Comparteix