Barcelona i Londres, unides virtualment per la dansa

Barcelona i Londres, unides virtualment per la dansa

Les xarxes acadèmiques i de recerca han permès que artistes situats a més de 1.500 quilòmetres de distància representin en una única imatge i de forma virtual l’espectacle de dansa “The Infinite Bridge”, dins el cinquè Network Performing Arts Production Workshop (NPAPW) que s’ha celebrat al Royal College of Music de Londres.

Un grup d’artistes, uns a Londres i els altres a Barcelona, han ballat virtualment junts, el 5 de maig al vespre (de 19.30 h a 21 h) gràcies a la retransmissió a través de les xarxes acadèmiques i de recerca, les quals han fet possible la representació d’aquest espectacle de dansa.

Amb música, teatre, dansa, gràfics generats a través de l’ordinador i connexions en directe, els artistes han explicat la història d’una noia atrapada en una existència freda i mundana en el món urbà real, i que busca escapar-se d’aquesta rutina. A Londres, la representació ha tingut lloc al Britten Theatre, mentre que a Barcelona s’ha fet al MACBA, institució connectada a l’Anella Científica, la xarxa de comunicacions acadèmica i de recerca gestionada pel CSUC.

A més del MACBA i del CSUC, aquesta actuació en xarxa ha comptat també amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de Ajuntament de Barcelona, mitjançant el projecte europeu Specifi, la participació de l’empresa de solucions audiovisuals avançades IGLOR i les ballarines del col·lectiu artístic HandMadeDance, que basen els seus reptes artístics en la recerca de noves experiències per al públic i l’experimentació amb nous formats escènics. Per a la retransmissió, a més de l’Anella Científica, s’ha usat l’espanyola RedIRIS, la del Regne Unit Janet, i la panaeuropea Géant.

Els assistents al cinquè NPAPW, que s’ha celebrat del 4 al 6 de maig a Londres, al Regne Unit, han pogut participar també a un seguit de taules rodones amb els artistes i tècnics. L’objectiu ha estat crear una plataforma multidisciplinària per a la discussió, bressol de noves oportunitats de col·laboració. Com a novetat, el taller d’enguany ha posat l’èmfasi en el desenvolupament de les diferents sessions per promoure petites demostracions de tecnologia i ponències acompanyades de taules rodones.

Precisament en una d’aquestes taules rodones, titulada “Fostering Global Artistic Partnerships”, ha participat Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions del CSUC, on s’ha parlat sobre el foment de la col·laboració en l’ús de les xarxes acadèmiques i de recerca per a les arts escèniques, aconseguint la creació de formes d’art innovadores. En aquesta taula rodona, que ha estat formada per artistes i administradors de xarxes acadèmiques i de recerca europees, s’han plantejat també futures iniciatives artístiques de col·laboració. D’altra banda, la cap de Comunicacions del CSUC, també ha participat en la sessió de precs i preguntes de després de l’esdeveniment.

Trobareu més vídeos i imatges al nostre canal de YouTube i al nostre Facebook.

Comparteix