La Declaració de la Haia demana canvis en la legislació de propietat intel·lectual

La Declaració de la Haia demana canvis en la legislació de propietat intel·lectual

liber_ig_declaration_740x210

Més de 50 organitzacions d’arreu del món (entre les quals, l’àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del CSUC) han signat l’Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age, la qual demana canvis immediats en la llei de la propietat intel·lectual (PI) així com l’eliminació de barreres que impedeixen un accés igualitari a les dades.

La declaració recorda que el copyright mai no va ser pensat per restringir la compartició d’idees, fets o dades. La declaració universal dels drets de la humanitat garanteix el dret a rebre informació, però l’aplicació moderna de la PI sovint limita aquest dret.

Kristiina Hormia-Poutanen, presidenta de LIBER (l’associació que ha liderat fer la Declaració), afirma que “el ràpid canvi en l’entorn digital, l’increment de la capacitat de la potència de càlcul i la gran quantitat de dades que es produeixen fa que sigui essencial per als investigadors i per a la societat l’ús de tècniques i eines per ajudar-los a fer nous descobriments. És possible revolucionar i salvar, literalment, la vida de la recerca si aconseguim un millor accés al coneixement contingut en les Big Data”.

En aquests moments de canvi tecnològic, cal canviar també els mètodes sobre com es descobreix la informació. Vivim en un moment de diluvi de dades i cal tenir eines per fer-hi front, l’univers digital es duplica en dimensió cada 2 anys i es creu que assolirà 44 trilions de gigabytes el 2020. Els ordinadors s’han de poder usar per extreure i recombinar informació. A això s’anomena mineria de dades, i cal poder fer-ho.

Will Greenacre, del Wellcome Trust, diu que “atesa la necessitat de donar sentit a la constant expansió de la literatura i obtenir nous coneixements, Wellcome Trust recolza fermament el dret dels investigadors a fer mineria de dades, ja que ells tenen accés legal a aquestes dades. La Declaració de la Haia és un pas important en la demostració de la visió comuna que el descobriment i la reutilització dels coneixements no han de ser limitats pels marcs legals existents i la incertesa. En particular, advoquem per la reforma de la llei PI en l’àmbit europeu per permetre l’ús de la mineria de dades per a tothom i per a tots els usos, tant comercials com no comercials”.

Qui vulgui signar la declaració, sigui de forma institucional o individual, pot fer- ho a Thehaguedeclaration.com.

Comparteix