Cristòfor Colom, Àngel Guimerà i l'Escola de Bibliotecàries, al CCUC

Cristòfor Colom, Àngel Guimerà i l’Escola de Bibliotecàries, al CCUC

Durant el mes d’abril s’han incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) aquestes i moltes altres col·leccions especials:

Reial Acadèmia de Bones Lletres:

Articles sobre Cristòfor Colom: 9 pàgines mecanografiades cadascuna amb un article referent a Cristòfol Colom, el descobriment d’Amèrica, la cultura i institucions de l’època, signats amb les inicials de Frederic Udina i Martorell, algunes a mà. S’acompanya d’una relació escrita a mà de documents sobre el municipi de Barcelona a la segona meitat del segle XV.

Galeria de catalans il·lustres de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, 1948:
La col·lecció es composa de dues caixes amb documentació relativa al procés de creació de la Galeria, biografies dels catalans il·lustres, fotografies i diapositives dels retratats, esborranys mecanografiats d’articles de Duran i Sanpere i altres, retalls de premsa de diversos diaris.

Museu Víctor Balaguer:

Manuscrits de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer: Aquesta col·lecció abasta des del segle X fins al segle XX. La majoria de manuscrits formen part del fons inicial de la Biblioteca, inaugurada el 1884. S’hi troben obres de Víctor Balaguer, a més d’algunes de les obres més destacades de la literatura catalana, com són les de Narcís Oller. Conté també documents musicals, històrics i polítics.

Universitat de Barcelona:

Fotografies de l’Escola de Bibliotecàries (Universitat de Barcelona): La col·lecció aplega unes quatre-centes fotografies de les distintes etapes de l’Escola de Bibliotecàries, des del seu inici el 1915 fins a la integració a la Universitat de Barcelona el 1999. Una part de la col·lecció procedeix de l’arxiu de l’antiga Escola, mentre que la resta prové de donatius diversos. Entre aquestes donacions destaca l’àlbum que Joana Casals cedí a l’Escola en els anys vuitanta amb nombroses fotografies relatives al període en què fou secretària de l’Escola (1924-1939) i que reflecteixen l’activitat de les alumnes: les visites a biblioteques, les excursions, les estades al castell d’Escornalbou… El gruix més important de la col·lecció es concentra en les primeres etapes del centre, fins a 1938.

Aquest fons forma part de la col·lecció digital de la UB a la Memòria Digital de Catalunya.

Biblioteca de Catalunya:

Fons personal d’Àngel Guimerà (Biblioteca de Catalunya): El fons d’Àngel Guimerà, poeta i dramaturg català (1845-1924), ingressà a la Biblioteca de Catalunya l’any 1996, com a donatiu dels seus hereus. Conté correspondència rebuda i altra documentació personal, patrimonial, sobre la seva activitat empresarial a La Renaixensa, obra de creació pròpia i d’altri i recull de premsa. Aquesta col·lecció s’inicia amb la publicació de la seva obra literària i una mostra de la correspondència rebuda. Es poden trobar originals de les seves obres de poesia, en prosa i teatre més emblemàtiques, com són Mar i cel (1888), Maria Rosa (1894) i Terra Baixa (1897), entre d’altres.

Fons de Pietat Fornesa: Dibuixos originals de Pietat Fornesa de la seva adolescència, la seva època formativa a l’Escola de Llotja i a l’Escola Superior d’Art de València, i dels anys ’50 del segle passat; mostres majoritàriament inacabades de paper retallat fetes amb paper assecant, roba i paper de guardes; un dibuix original de Josep Vilató Ruiz “J. Fin” dedicat a Pietat Fornesa, i documentació personal.

Partitures i documentació de Ramon Serrat, 1900-1999: Recull de partitures manuscrites, impreses, correspondència, llistats de les seves obres, publicacions periòdiques, programes de mà, retalls de premsa i altra documentació. La seva obra musical comprèn, d’una banda, música coral i per a veu i piano, amb texts d’escriptors propers a Ramon Serrat, i, de l’altra, música instrumental en la qual destaca la sardana amb gairebé 100 títols. Aquest recull forma part del Fons Ramon Serrat, fons que conté, a més, material gràfic, una monografia i fullets catalogats apart.

Partitures manuscrites i documentació de David Padrós, 1968-2010: Recull format per gairebé la totalitat de la producció musical del compositor, amb 68 obres la major part de les quals hològrafes. També conté guions radiofònics, programes de mà, algunes cartes i retalls de premsa. Aquest recull forma part del Fons David Padrós, fons que conté també enregistraments sonors catalogats individualment.

Música manuscrita de Ramon Serrat i Fajula: Fons personal del compositor i director Ramon Serrat i Fajula ingressat a la Biblioteca de Catalunya el 2008. El fons comprèn més de mil documents entre partitures i particel·les, correspondència, manuscrits, impresos, fotografies, publicacions periòdiques, retalls de premsa, programes i altres documents. Ramon Serrat va fundar, participar i dirigir cobles, cors, bandes i escoles de música, amb tot, el reconeixement i la popularitat els aconseguí com autor de sardanes. Aquesta col·lecció de partitures i particel·les permet conèixer la diversitat de registres compositius conreats i mostra la seva destresa en àmbits tan heterogenis com el de la música escènica, orquestral, per a banda i de cambra, sense oblidar la música coral i vocal.

Recordeu que podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades, directament  al portal de les col·leccions especials.

Comparteix