El repositori Scientia, en marxa

El repositori Scientia, en marxa

S’ha posat en funcionament Scientia, un nou repositori d’informació digital del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya desenvolupat pel CSUC.

Scientia té l’objectiu de ser una plataforma digital d’accés obert a la literatura científica produïda pels professionals, personal investigador i docents que presten serveis a les entitats i centres que conformen el sistema sanitari públic català. D’aquesta manera, el repositori té voluntat de promoure l’accés lliure, permanent i gratuït als recursos derivats de la producció científica, sense barreres econòmiques ni restriccions derivades dels drets d’autor.

El repositori Scientia també ajuda a maximitzar la visibilitat, la difusió i l’impacte envers la societat de la producció científica en ciències de la salut que es duu a terme a Catalunya, amb garanties de preservació.

Com a soci tecnològic del projecte, el CSUC s’ha encarregat del desenvolupament de Scientia, que disposa d’una interfície web que permet la cerca de diferent tipus de contingut, com ara articles científics, documents de recomanacions i protocols, estudis i informes tècnics, guies de pràctica clínica, material de divulgació, monografies i revistes científiques.

Per accedir al contingut de Scientia es pot realitzar una cerca concreta a la casella de cerca o a través de la navegació. Amb aquesta darrera opció es pot accedir directament a les col·leccions de les diferents entitats participants o als índexs alfabètics de títols, autors i matèries del conjunt de documents dipositats o de cadascuna de les col·leccions. Només cal fer clic per les comunitats i col·leccions que es classifiquen en “Articles científics”, “Monografies”, “Documents de recomanacions i protocols”, “Guies de pràctica clínica”, “Estudis i informes tècnics”, entre d’altres, per accedir al contingut. Per ampliar informació de com fer cerques descarregueu-vos la guia de consulta del repositori.

La interfície de Scientia està basada en el programari lliure DSpace, el qual ha estat personalitzat seguint els requeriments del projecte. Així, s’ha implementat un flux de treball personalitzat per a la revisió i validació dels contingut del repositori abans de publicar-los. A més, per a les metadades de les matèries s’han usat els vocabularis controlats LEMAC (Llista d’Encapçalaments de Matèria en Català), DeCS (Descriptors en Ciències de la Salut) i MeSH (Encapçalaments de Temes Mèdics) per als diferents idiomes del repositori.

CH3HjQgWUAAeMeo

Comparteix