Les xarxes acadèmiques porten l’art a la celebració del 25è aniversari d’ACOnet

Les xarxes acadèmiques porten l’art a la celebració del 25è aniversari d’ACOnet

Coincidint amb el 25è aniversari de la xarxa acadèmica i de recerca austríaca, ACOnet, el 25è aniversari d’internet a Àustria i el 650 aniversari de la Universitat de Viena s’ha portat a terme la representació de l’espectacle audiovisual distribuït i interactiu “Near in the Distance 2″, que ha unit diverses ciutats a través de les xarxes acadèmiques.

Així, músics, artistes visuals i ballarins situats a diferents punts del món (Barcelona, Ljubljana, Londres, Nova York, Linz i Berlín) s’han unit gràcies a les xarxes acadèmiques i de recerca per representar de forma virtual i en temps real l’espectacle “Near in the Distance 2”.

La seu central de l’esdeveniment ha estat el Hall G del MuseumQuartier de Viena, on han actuat en directe alguns dels músics i un ballarí. A Viena s’ha rebut el vídeo amb una ballarina i el tractament de les imatges processades de tots dos en temps real i retransmeses a l’audiència des de Barcelona, concretament des del MACBA. L’àudio s’ha generat a Ljubljana, Londres, Nova York, Linz i Berlín.

D’aquesta manera, el públic ha pogut experimentar la fusió del temps i l’espai, la presència física i l’absència, on la tecnologia ha esdevingut un actor clau, i és que ha estat el motor que ha comunicat els artistes entre ells i també amb el públic.

Independentment de la ubicació geogràfica dels artistes i de si es comuniquen mitjançant un instrument o el propi cos, el gran repte d’aquesta producció ha estat sincronitzar la latència que es produeix en la imatge i el so amb distàncies tan diferents entre unes ubicacions i les altres. Per aconseguir-ho, s’ha usat el programari desenvolupat per la xarxa acadèmica Txeca, CESNET, anomenat Ultragrid.

A Barcelona, per a la retransmissió feta des del MACBA, institució connectada a l’Anella Científica, s’ha ampliat i dedicat un circuit d’alta capacitat especialment per l’esdeveniment, passant la connexió que el MACBA té a l’Anella Científica de 500 Mbps a 1 Gbps temporalment, amb l’objectiu de garantir la qualitat de la retransmissió, que ha usat vídeo sense compressió, amb un ús d’amplada de banda al voltant dels 850 Mbps en cada sentit.

La companyia Kònic thtr ha estat l’encarregada de representar i tractar les imatges dels ballarins des de Barcelona, on han comptat amb el suport tècnic d’i2CAT.

“Near in the Distance 2” és una producció d’ACOnet en cooperació amb la mdw-Vienna University of Music and Performing Arts; xarxes acadèmiques i de recerca de Catalunya (Anella Científica, gestionada pel CSUC), d’Espanya (RedIRIS), paneruopea (GÉANT), austríaca (ACOnet); eslovena (ARNES) i txeca (CESNET); així com institucions culturals.

Podeu veure més vídeos i fotografies d’aquest espectacle al Facebook i al nostre canal de YouTube.

Comparteix