Celebrat l'acte de lliurament del certificat a la tesi 20.000 del TDX

Celebrat l’acte de lliurament del certificat a la tesi 20.000 del TDX

L’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB) ha acollit l’acte d’entrega del certificat a la tesi número 20.000 incorporada al repositori Tesis Doctorals en Xarxa (TDX) que ha correspost a la UB.

L’acte ha estat presidit pel vicerector de Política Científica de la UB, Enric I. Canela, en representació del rector de la UB, acompanyat per Josep Maria Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i Miquel Puig, director general del CSUC.

Canela ha obert l’acte donant la benvinguda als assistents. Tot seguit, el director general del CSUC ha presentat breument l’evolució del repositori TDX: “Després de 14 anys de funcionament, el repositori TDX s’ha convertit en una eina fonamental per la difusió de la recerca científica de les universitats”. “Actualment conté més de 20.600 tesis dipositades de 18 universitats participants i dóna accés a més de 58.500 de consultables d’altres repositoris de tesis i rep més de 35 milions de consultes”, ha afegit.

A continuació, el vicerector Canela ha fet entrega del certificat de la tesi número 20.000 incorporada al TDX als directors de la tesi en representació de la seva autora, la Dra. Laura Ibáñez, que actualment es troba als EUA treballant al grup de recerca del Dr. Carlos Cruchaga, a la Washington University, en un laboratori especialitzat en la investigació de variants rares del genoma i la seva associació amb diverses malalties: l’Alzheimer, el Pàrquinson i l’embòlia.

Després, Martorell i Puig han lliurat els respectius certificats als directors de la tesi, el Dr. David Dalmau i Dr. David Gallardo. Martorell, ha destacat la funció del doctorat en el cicle de l’ensenyament universitari i ha comentat que “tenim quatre grans reptes de futur en els estudis de doctorat: mantenir el nombre de tesis llegides; reduir abandonaments; millorar les competències transversals dels doctors, i facilitar el pas de doctors al món industrial”.

Un cop realitzada l’entrega dels certificats, ha tingut lloc una conferència, de títol “Ciència oberta: noves maneres de fer ciència que apropen la recerca a la societat”, que ha anat a càrrec del Dr. Ángel Borrego, de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB.

Borrego ha destacat que “els reptes de la ciència al segle XVII i al XXI són els mateixos: difusió, accés, reconeixement i qualitat”. A més, ha comentat que “la tecnologia permet que la ciència arribi a més gent i sigui més participativa, així, els blogs i les xarxes socials esdevenen eines de la ciència 2.0”. Perquè “posar en obert dades, materials suplementaris, quaderns de laboratori… són noves formes de comunicació científica que Europa ens demana”.

 

Comparteix