La 16a reunió d'ESNOG reuneix una setantena d'operadors de xarxa al CSUC

La 16a reunió d’ESNOG reuneix una setantena d’operadors de xarxa al CSUC

Ha tingut lloc la 16a reunió del Grupo de Operadores de Red Español (ESNOG), que aquest cop ha congregat una setantena d’assistents a les instal·lacions del CSUC.

La reunió, de dos dies de durada, ha tingut com a objectiu reunir operadors de telecomunicacions, xarxes acadèmiques i proveïdors d’internet a Espanya per compartir experiències, intercanviar coneixements tècnics, fomentar la col·laboració i parlar en general sobre els temes relacionats amb aquesta professió.

Una part de la reunió ha estat dedicada a tractar temes del fòrum ABUSES, un espai adreçat també a proveïdors d’internet, operadors de xarxa i equips de seguretat, que té per objectiu solucionar incidents de seguretat i abusos a internet.

En concret, el primer dia de la reunió ha comptat amb les prestacions de Josep Sanjuàs, de Talaia Networks: “Visibilitat del tràfic de xarxa“, on s’ha presentat l’eina Network Polygraph en què es basa el sistema de monitoratge SMARTxAC de l’Anella Científica. A continuació, Iñigo Ortiz de Urbina, de RIPE NCC, ha mostrat les novetats en “K-root, RIS i RIPE Atlas“, i s’han avaluat les llistes de reputació, llistes blanques, del fòrum ABUSES.

Tot seguit, s’ha tractat de “L’estat optimal de les lents en els transceptors òptics: com reduir el cost d’operació i manteniment i el nombre de mals de cap“, de la mà d’Amedeo Beck-Peccoz, d’Alturna Networks, i també la “Col·laboració amb els ISP en les operacions internacionals de Cibercrim”, a càrrec de la Unitat Tècnica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil.

Trabajando con Flowspec para parar ataques de DDOS” i “Intel·ligència Operacional: Splunk, ELK, Logtrust” han estat les dues següents presentacions. La primera, de Ferran Orsola, d’Arbor, que ha introduït l’última família d’MS BGP anomenada Flowspec, la implementació que ha fet cada operador i l’ús que se li pot donar per mitigar atacs DDOS. La segona, a càrrec d’Iván Sánchez, d’Open3s, que ha mostrat la utilització de diverses eines de gestió de logs per aconseguir una millora en la intel·ligència i gestió operacional.

Per acabar la primera jornada, Manuel Medina, d’APWG, ha parlat d’antiphishing; Mikel Jimenez, de Facebook, ha presentat “1 Billion user load balancing” i Francisco Losada i Rafael Montero, d’INCIBE / Telefónica, han parlat sobre el “Codi de bones pràctiques en ciberseguretat”. A continuació, s’ha realitzat un mini taller titulat “Darrera milla per a projectes FTTx, un exemple pràctic perquè els ISP locals puguin competir de forma rendible”.

El segon dia de reunió ha començat amb la presentació “CDN Metrics”, d’Arturo Servin, de Google, i “Dr NMS or: How Facebook Learned to Stop Worrying and Love the Network“, a càrrec de José Leitão, de Facebook.

Per finalitzar, Fernando García, de BICS Spain, ha realitzat un petit recull de consells, trucs i eines per a tots aquells que fan servir BGP a internet, encara que molts també poden aplicar-se en xarxes privades amb internet amb la seva presentació “Hacking BGP”.

Teniu disponible els vídeos de la retransmissió en directe.

Comparteix