L'eclipsi total de Lluna, retransmès en directe!

L’eclipsi total de Lluna, retransmès en directe!

El CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de l’eclipsi total de Lluna que ha tingut lloc la matinada del 27 al 28 de setembre des de les Illes Canàries. Com en altres ocasions, i gràcies al projecte europeu GLORIA, aquest fenomen s’ha pogut seguir en directe des del portal sky-live.tv.

Aquest eclipsi és l’últim d’una tètrada (quatre eclipsis totals de Lluna des de l’abril de 2014), i l’únic de la seqüència que ha estat visible des d’Europa. A més, s’ha produït amb la Lluna plena a no més d’un 10% del seu punt més proper a la Terra en el recorregut de la seva òrbita (el perigeu). El màxim acostament a la Terra ha estat a les 3.45 h (CEST), moment en què ha aparegut una Superlluna, la més gran de l’any, i que no es tornarà a repetir en les mateixes condicions fins al 2033.

El CSUC ha participat en l’esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 2vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer les retransmissions. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

Al vídeo de la retransmissió es pot veure que la Lluna no desapareix de la vista, sinó que agafa una tonalitat vermellosa. Això passa perquè l’atmosfera de la Terra actua com una lent que desvia la llum del sol. Al mateix temps, en filtra els components blaus i només deixa passar la llum vermella que, posteriorment, serà reflectida pel satèl·lit.

Comparteix