La gestió del risc en les TIC, objectiu de la TSIUC'15

La gestió del risc en les TIC, objectiu de la TSIUC’15

La Salle Campus Barcelona – Universitat Ramon Llull (URL) ha estat l’escenari escollit per acollir la celebració de la TSIUC’15, la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC) que organitza anualment el CSUC.

Enguany, el lema d’aquesta trobada ha estat la “Gestió de riscos de les TIC”, que ha tractat la importància d’una bona gestió de riscos de les Tecnologies de la Informació i  de les Comunicacions (TIC) a la universitat. Ha mostrat eines i metodologies de gestió i també diverses experiències de gestió del risc en diferents entorns.

L’obertura de la TSIUC’15 ha anat a càrrec de Josep M. Garrell, rector de la URL, i Lluís Jofre, secretari d’Universitats i Recerca. Garrell ha donat la benvinguda al centenar d’assistents congregats a l’Auditori de La Salle i ha recordat que és la segona vegada que la URL acull aquesta trobada des que el 2004 va passar a ser membre consorciat del CSUC.

El rector de la URL ha comentat també que va decidir que la URL formés part del Consorci perquè “com a universitat creia en les estructures de país com és el CSUC” i en el “valor del treball conjunt i l’aprofitament de les economies d’escala”, ja que “la consorciació és garantia d’èxit”, perquè “si vols anar ràpid ves sol, però si vols arribar lluny ves acompanyat”. Garrell ha afegit que “les TIC estan en el nucli dur de l’activitat del sector universitari i, per això, cal contemplar els riscos que es poden produir”.

A continuació, Jofre ha destacat que “a Catalunya tenim un bon sistema universitari i de recerca i això és causa, en part, del recolzament del sector TIC”. A més, avui dia “el sector TIC pot passar desapercebut. Això vol dir que gràcies als gestors de les TIC tot està anant molt bé”.

Per últim, Jofre ha comentat que “en un futur les eines docents i de recerca basades en les TIC s’intensificaran i es destacarà la feina dels seus gestors”.

La TSIUC s’ha estructurat en dues sessions. La primera, moderada per Lluís Ariño, de la URV, ha comptat amb la participació de Dídac López, de la UdG, que ha parlat sobre la definició del concepte de risc i de la implicació que comporta en la pròpia organització. Tot seguit, Ramsés Gallego, de Dell Software, ha exposat la gestió del risc com a un avantatge competitiu i Javier Urtiaga, de PwC, ha parlat sobre la ciberseguretat en entorns empresarials.

Xavier Peiró, del CSUC, ha estat l’encarregat de moderar la segona sessió, que ha comptat amb quatre experiències de gestió de riscos en l’entorn TIC. La primera s’ha centrat en la gestió del risc en l’activitat universitària, de la mà de Vicent Andreu Navarro, de la UJI. A continuació, Patrick Agut Klose, d’SW Hosting, ha exposat el “Cloud Computing: nou paradigma o un risc de seguretat?” i Xavier Rubiralta, de la UAB, ha aportat una visió holística de la gestió de riscos de les TIC. Per acabar, Antonio Rodríguez, d’inLab.FIB-esCERT UPC, ha mostrat ALTAIR-SIGVI, un sistema per a combatre les vulnerabilitats.

A la cloenda, Josep M. Santos, director general de La Salle Campus Barcelona – URL ha mostrat el seu agraïment per la realització de jornades com la TSIUC que “donen consciència sobre els sistemes TI” perquè “el futur és tecnològic i la societat necessita tècnics, s’ha d’apostar per la professió”. En aquest sentit, Santos també ha destacat que “les universitats hem de ser capdavanteres i motivar un ús responsable i eficient de les TIC”.

Miquel Huguet, cap d’Administració i Finances del CSUC, ha agraït al centenar d’assistents de 40 institucions la seva participació a la TSIUC, on “hem compartit la importància d’entendre i gestionar els riscos que amenacen el conjunt de la nostres organitzacions”, i ha afegit que “amb aquestes jornades que apleguen representants del sistema universitari de recerca, pretenem compartir coneixement, però també problemes i mancances comunes, que ens permetin fer un pas endavant conjuntament”.

La TSIUC’15 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel seu comitè de programa format per Lluís Ariño, de la URV; Dídac López, de la UdG; Cristina Ripoll, de la URL; Miquel Huguet, Xavier Peiró i Caterina Parals, tots del CSUC; el patrocini d’Orange i la col·laboració de Dell, Punt Informàtic i La Salle Campus Barcelona – URL per hostatjar-la.

Comparteix