Declaració de LIBER sobre el núvol europeu de ciència oberta

Declaració de LIBER sobre el núvol europeu de ciència oberta

LIBER ha signat una declaració conjunta amb diverses grans infraestructures de recerca europees per descriure el que ha de ser el núvol europeu de ciència oberta, l’anomenat European Open Science Cloud (OSC), en anglès.

Aquesta visió comuna és el punt de partida essencial per al desplegament del núvol i s’espera que s’inclogui en els plans per al seu desenvolupament.

Per a LIBER, l’OSC és tant un esforç social com tècnic, ja que ha de connectar les comunitats de moltes disciplines, regions i grups d’interès, i augmentar la visibilitat i l’impacte de la Ciència Oberta més enllà d’aquestes comunitats.

Com les biblioteques de recerca són una de les comunitats afectades i un possible intermediari entre els investigadors i l’OSC, LIBER ha elaborat en aquesta declaració conjunta una breu llista de principis que considera essencials per assegurar que l’OSC és veritablement obert.

Els 6 principis són:

  1. Connectar infraestructures institucionals, consorciades, nacionals i europees.
  2. Propietat i govern obert
  3. Valor afegit
  4. Diversitat
  5. Flexibilitat i compromís
  6. Col·laboració i comunicació

Podeu consultar “LIBER Statement on a European Open Science Cloud” amb la descripció d’aquests 6 principis.

Comparteix