Vidres de llanterna màgica en les col·leccions especials del CCUC del mes de gener

Vidres de llanterna màgica en les col·leccions especials del CCUC del mes de gener

Com a novetats en les col·leccions catalogades el mes de gener al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) destaquem les plaques de vidres de llanterna màgica i les peces de museu, de la Filmoteca de Catalunya; el Fons Xavier Fàbregas Comadran, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i els reculls de cartells actuals de diferents temàtiques, de la Biblioteca de Catalunya.

Filmoteca de Catalunya

Vidres de llanterna màgica: Col·lecció de 482 plaques de vidre per a llanterna màgica, realitzades artesanalment a finals del segle XIX. La llanterna màgica és un invent de mitjans del segle XVII, precursor dels projectors de cinema o de diapositives. Un potent focus lluminós es concentra sobre un objecte transparent (plaques de vidre) mitjançant una lent anomenada condensador. Les imatges tenen un ampli àmbit temàtic, i en aquesta col·lecció trobem imatges documentals que permetien conèixer ciutats i paisatges llunyans, escenes educatives i científiques utilitzades com a eina pedagògica, imatges còmiques, religioses, historietes infantils, etc.

Peces de museu: Col·lecció de peces i aparells de cinema conservats a la Filmoteca de Catalunya procedents de diferents col·leccions particulars, essencialment de Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras. Consta d’objectes del precinema (zoòtrops, teatrins, praxinoscopis, llanternes màgiques, etc.) i la primera fotografia, així com càmeres, projectors, i altres enginys que serveixen per entendre la història del cinema a Catalunya i al món.

Universitat Autònoma de Barcelona

Fons Xavier Fàbregas Comadran: Fons format per literatura grisa de cursos de formació professional i jornades, donats pel mateix autor.

Biblioteca de Catalunya

Cartells de geografia, biografies, història, publicats a Catalunya els anys 2010 a 2019: Cartells de geografia, biografies i història que corresponen al núm. 9 de la CDU.

Cartells d’art, arquitectura, fotografia, música, jocs i esports, publicats a Catalunya els anys 2010 a 2019: Cartells d’art, arquitectura, fotografia, música, jocs i esports que corresponen al núm. 7 de la CDU, bàsicament: art, arquitectura, fotografia, música, jocs i esports.

Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les col·leccions especials.

Comparteix