Serveis al núvol amb l’Anella Científica, a la 18a edició de la TAC

Serveis al núvol amb l’Anella Científica, a la 18a edició de la TAC

La Trobada de l’Anella Científica (TAC) ha reunit més d’un centenar d’assistents en la seva divuitena edició, que enguany s’ha celebrat al Centre d’Interpretació Barcelona World Race, de la Fundació per a la Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB).

Sota el lema “Serveis al núvol amb l’Anella Científica”, la TAC’14 ha donat a conèixer els serveis al núvol que s’estan generalitzant tant en l’entorn de les xarxes acadèmiques i de recerca com fora d’elles. A més, la trobada també ha servit d’espai per debatre qüestions cabdals a l’hora de parlar de serveis al núvol, com són la seguretat i la identitat.

Andor Serra, director general de l’FNOB, ha obert l’acte fent referència a la importància que la tecnologia té en una volta al món com la Barcelona World Race. Precisament, la temàtica d’aquesta jornada “és de molta utilitat per a l’FNOB, ja que el núvol és un servei bàsic” per a aquesta institució. “La tecnologia ens permet diferenciar d’altres regates, amb serveis com les videoconferències, amb imatges via satèl·lit, de bona qualitat, etc.”. Serra ha remarcat que la regata seria avui en dia impensable sense la tecnologia.

A continuació ha estat el torn de Miquel Puig, director general del CSUC, qui ha elogiat l’Anella Científica com a infraestructura que “permet jugar en la primera línia en el sistema d’universitats i recerca”.

Puig ha parlat de la cinquena etapa de renovació tecnològica de l’Anella i de les millores que incorpora, i és que la capacitat del troncal on es connecten les institucions s’ha multiplicat per quatre. Així mateix, també s’ha augmentat la redundància. “Sense ella, cada tres dies hi hauria caigudes de servei”, ha recalcat el director general del CSUC.

A més de la connectivitat i la redundància que l’Anella ofereix, Puig també n’ha destacat altres serveis com l’Eduroam, que facilita la mobilitat dels usuaris, el servei 24×7, de què gaudeixen avui dia totes les institucions, i de la introducció del node de veu neutre perquè les universitats estalviïn en les seves trucades telefòniques entre elles.

L’acte d’obertura l’ha tancat Lluís Jofre, director general d’Universitats, qui s’ha referit a l’escenari d’aquesta divuitena edició, l’FNOB, com un espai que “suggereix una obertura de ment, nous horitzons, treball, competitivitat i col·laboració en equip”. Un paral·lelisme, doncs, amb els valors que defineixen la vela.

Jofre ha parlat també del “bon moment de visibilitat internacional malgrat el panorama actual”, i és que de les set universitats públiques catalanes, quatre apareixen al rànquing de les 100 universitats de menys de 50 anys més valorades. Jofre ha fet referència també a l’acció conjunta del CSUC per potenciar l’eficiència i l’estalvi. És el cas, per exemple, de la compra d’electricitat, on s’ha arribat a estalviar un 20%.

La TAC’14 s’ha dividit en tres sessions. La primera, moderada per Lluís Ariño, de la Universitat Rovira i Virgili, s’ha centrat en els serveis al núvol en clau més empresarial. Així doncs, el primer a intervenir ha estat Genaro Escudero, de Dell, qui ha parlat de mites, veritats i punts a tenir en compte al voltant del núvol. Ignacio Ivorra, del Capítulo Español de Cloud Security Alliance, ha introduït el tema de la seguretat; i Jesús Villacorta, d’Orange Espagne, ha presentat nous models de negoci al núvol.

Caterina Parals, del CSUC, ha donat pas a la segona sessió amb la presentació de la nova institució adherida a l’Anella Científica, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, que ha estat presentat pel Dr. Evarist Feliu.

La tercera sessió, moderada per Joan Fontcuberta, de la Universitat de Girona, ha girat al voltant dels serveis al núvol des de l’àmbit més acadèmic. El tret de sortida l’ha donat Victoriano Giralt, de la Universidad de Málaga, qui ha presentat les federacions d’identitat acadèmica a través del cas d’èxit andalús Confía. A continuació ha intervingut Francesc Santanach, de la Universitat Oberta de Catalunya, qui ha parlat de l’ús del núvol per a la innovació i la recerca aplicada en e-learning. En tercer lloc, Lorenzo Cubero, de Ludium Lab, ha presentat el continuous delivery a un servei cloud i, finalment, Jordi Varela, de l’Escola Superior de Música de Catalunya, ha parlat de la infraestructura com a servei (IaaS) per a la gestió de la capacitat.

El director gerent del CTTI, Jordi Escalé, ha tancat la TAC’14, acompanyat de Miquel Puig. Escalé ha posat l’èmfasi en el potencial que té Catalunya pel que fa a serveis al núvol, en els quals és un referent. Escalé ha afirmat que “s’ha d’apostar per la tecnologia al núvol de la mateixa manera que ho està fent la Generalitat”.

La TAC’14 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa integrat per, Miquel Huguet, Xavier Peiró i Caterina Parals, del CSUC. Aquesta trobada ha comptat amb la col·laboració de l’FNOB i el patrocini d’Orange, Satec i NetApp.

A continuació trobareu una galeria d’imatges d’aquesta edició de la TAC.

 

Comparteix