Els repositoris cooperatius de recerca i docència en el 2015

Els repositoris cooperatius de recerca i docència en el 2015

El 2015 es van incorporar al repositori de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX) 2.788 tesis, acabant l’any amb 21.393 tesis consultables, el que suposa un increment del 15% respecte a l’any anterior.

TDX permet la cerca i consulta de tesis doctorals de 18 universitats participants i també proporciona accés a gairebé 70.000 tesis d’universitats d’arreu de l’Estat que usen el protocol d’interoperabilitat OAI-PMH.

Com a actuacions importants es destaca: l’inici de la participació a MetaArchive de cinc noves universitats (Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Abat Oliba CEU, Universitat d’Andorra, Universidad de Cantabria i Universidad de Murcia); un acte especial per al lliurament del certificat de la tesi doctoral número 20.000 introduïda per la Universitat de Barcelona i la depuració de l’índex d’autors i directors que ha comportat la detecció de 1.954 entrades de noms personals duplicades.

El Dipòsit de la Recerca de Catalunya (RECERCAT) contenia a la fi de 2015 87.109 documents de recerca (un 9% més que l’any anterior) organitzats en 814 col·leccions de 25 institucions participants. Hi havia més de 26.000 articles, 27.000 treballs/projectes de fi de carrera, entre d’altres.

MDX, el repositori cooperatiu de Materials Docents en Xarxa, va tenir durant el 2015 un increment del 23% del seu contingut respecte al 2014, amb un total de 4.334 documents agrupats en 49 col·leccions creades per 10 universitats. Com a actuació cal destacar l’actualització de la versió del seu programari, el DSpace, que aporta com a principals novetats la cerca per facetes, la millora de les recol·leccions i, en un futur, la possibilitat d’implementar noves funcionalitats com ara les Altmetrics o mètriques alternatives.

Comparteix