Celebració de les 400 revistes de RACO

Celebració de les 400 revistes de RACO

El repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) ha celebrat que ja compta amb més de 400 revistes en accés obert incorporades.

L’acte, que ha tingut lloc al claustre de l’Arts Santa Mònica de Barcelona, ha estat presidit per Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i hi han intervingut Miquel Puig, director general del CSUC; Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra i representant de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

El conseller ha destacat la gran capacitat que demostren les institucions de produir nou coneixement en àmbits ben diversos i amb una dimensió geogràfica molt àmplia. Per al conseller, RACO expressa la capacitat del país de crear coneixement, fonament bàsic de la vida cultural. Mascarell també ha destacat el paper de RACO com a eina potent de difusió de la llengua catalana i ha remarcat la densitat d’institucions creant coneixement, amb un notable grau d’excel·lència, i contribuint a la transferència de coneixement.

Mascarell: RACO és una eina potent de difusió de la llengua catalana

A continuació ha intervingut Miquel Puig, director general del CSUC, qui ha parlat de RACO com un instrument tant per organitzar la producció com per preservar-la i difondre-la. Juntament amb la gestió del repositori, la preservació és precisament un aspecte gens trivial per al CSUC, que ha de garantir no només l’accessibilitat de les revistes sinó també la seva disponibilitat a llarg termini.  Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra i representant de l’ACUP, ha parlat de les estructures universitàries i de la necessitat d’incorporar-hi elements que les ajudi a transformar-se en una institució més elàstica i que deixi aflorar l’expertesa i el coneixement. Casals ha parlat de l’aportació de RACO al sistema i, més àmpliament, de la institució que el va posar en marxa, el CBUC, qui va posar a l’abast de totes les universitats els mateixos recursos d’informació.

Per la seva part, Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha recordat els inicis de RACO i l’ha situat com a portal de referència, tant pel nombre de publicacions com per la diversitat d’institucions, amb voluntat inclusiva. Serra ha destacat tres beneficis d’aquest repositori, que constitueix una plataforma de gestió i ajuda en el procés als editors, que proporciona continguts de qualitat als usuaris, i que facilita la digitalització retrospectiva de col·leccions antigues, originalment en paper. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha tancat l’acte parafrasejant Rilke: El que perdura ho funden els poetes, però si tenim repositoris com RACO per difondre-ho al món, molt millor.

La revista número 400 ha estat Medievalia, de la UAB

El repositori RACO va arribar a les 400 revistes el mes de gener. La revista número 400 ha estat Medievalia, la revista oficial de l’Institut d’Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es tracta del quinzè volum d’una revista que reuneix tota classe de treballs relatius al medievalisme, tant de la geografia europea com de qualsevol altra àrea.

RACO, posat en marxa el 2006,  és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes. La seva principal finalitat és augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou i difondre la producció científica i acadèmica que es publica a revistes catalanes. Aquesta finalitat es concreta en tres objectius: impulsar l’edició electrònica de revistes catalanes, ser la interfície que permeti la consulta conjunta de totes les revistes i facilitar els instruments per a la seva preservació. El 2013 va tenir més de 3 milions de consultes a les seves revistes.

 

Comparteix