La Biblioteca del Doctor Corachan (Biblioteca de Montserrat-URL)

La Biblioteca del Doctor Corachan (Biblioteca de Montserrat-URL)

La Fundación Uriach 1838 i les Publicacions de l’Abadia de Montserrat han editat el llibre La Biblioteca del Doctor Corachan: catálogo del fondo Corachan de la Biblioteca de Montserrat.

La publicació recull una part qualitativament molt important de la biblioteca del Dr. Manuel Corachan, que va ser donada l’any 2000 per la seva filla, Herminia Corachan, a la Biblioteca de Montserrat (URL).

El fons d’aquesta donació aplega 169 documents, la major part de medicina, publicats entre el segle XV i el segle XX, per tant la publicació d’aquesta obra suposa una important aportació a la difusió del fons patrimonial en l’àmbit de la medicina.

La Biblioteca de Montserrat format part des de l’any 2011 de la xarxa de biblioteques de la Universitat Ramon Llull (URL) i compta amb un fons que supera els 330.000 exemplars, del qual destaca un valuós i extens fons patrimonial (més de 1.500 manuscrits, 393 incunables, 3.700 documents del s. XVI, 18.000 gravats i 500 mapes antics).

El llibre exposa, de la mà del Dr. José Danon Bretos, la història de la biblioteca personal del Dr. Corachan que, per circumstàncies històriques, va ser confiscada i dipositada a l’actual Biblioteca de Catalunya. Una part del fons va quedar en mans de la família i va ser aquesta part la que fou llegada a la Biblioteca de Montserrat molts anys després. El Dr. Danon Bretos descriu el fons des del punt de vista històric i mèdic. D’altra banda, la bibliotecària de la Biblioteca de Montserrat, Àngels Rius i Bou, ha fet la catalogació i també els índexs (el d’entrada principal, l’onomàstic complementari, el d’impressors, llibreters i editors, el de llocs d’edició i impressió i el cronològic).

Acompanya el document un conjunt de reproduccions d’imatges de portades o il·lustracions interiors dels documents més representatius del fons Corachan, custodiat a la Biblioteca de Montserrat. Tots els llibres es troben catalogats i es poden consultar al catàleg de la Universitat Ramon Llull així com al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC).

Les persones o institucions interessades en l’adquisició d’aquest llibre es poden adreçar a les Publicacions de l’Abadia de Montserrat a través del seu web, per telèfon al 93 245 03 03 o bé a la seva llibreria (c/ Ausiàs March, 92-98. Barcelona).

El trobareu també catalogat al CCUC.

Comparteix