Recerca i supercomputació, en la 12a edició de la JOCS

Recerca i supercomputació, en la 12a edició de la JOCS

La dotzena edició de la Jornada Catalana de Supercomputació (JOCS), enguany centrada en “Recerca i supercomputació: compartint memòries i avançant el futur”, s’ha celebrat a l’Aula Magna Enric Casassas de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona.

La jornada, que ha comptat amb 80 assistents, ha esdevingut un punt de trobada i intercanvi d’experiències per als usuaris del servei de supercomputació del CSUC, on han pogut mostrar com la supercomputació ha influït en la seva manera de fer recerca, com treballen actualment i els reptes als quals s’hauran d’enfrontar en el futur.

Josep Antoni Plana, vicerector del Grup UB, TIC i Serveis Comuns, i Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca, han estat els encarregats de l’obertura de la JOCS’16.

Plana ha agraït als assistents la seva presència a la jornada i ha parlat sobre els inicis del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA), ara transformat en el CSUC, destacant que es va crear “gràcies a l’aposta de totes les universitats per disposar d’un consorci que oferís recursos de supercomputació de manera mancomunada”.

També Plana ha remarcat que “aquesta llavor que va ser el CESCA després de 25 anys continua avui dia més viva que mai, i tot això gràcies a la voluntat de les universitats per reunir esforços i fer-ho possible”.

Per la seva part, Navarro ha afirmat que “la supercomputació té influència en recerca i és important per l’impacte que implica per a la societat”. També ha destacat que “la supercomputació és clau en l’estratègia SmartCAT, que estén el concepte de ciutat intel·ligent i posa la tecnologia al servei de la societat” i que, per exemple, “Barcelona és la locomotora en recerca en biomedicina i la supercomputació n’és imprescindible”.

A més, Navarro ha comentat que “som part d’un corredor de coneixement que ens vincula amb Europa i la resta del món” i ha conclòs que “la supercomputació té influència en la recerca i és important per l’impacte en societat que implica”.

La JOCS’16 s’ha dividit en dues sessions. La primera ha comptat amb quatre ponències. Miquel Huguet, del CSUC, ha estat el primer ponent, qui ha fet un balanç dels 25 anys de supercomputació al CSUC. Tot seguit, Santiago Badia, de la UPC i el CIMNE, ha parlat sobre supercomputació en ciència i enginyeria computacional. Carme Rovira, de l’IQTCUB UB – ICREA, ha estat la tercera ponent, que ha centrat la seva ponència en la importància de les simulacions computacionals per a entendre com funcionen els enzims. La quarta intervenció l’ha feta Feliu Maseras, de l’ICIQ, que ha explicat l’evolució de la catàlisi homogènia computacional i les seves perspectives de futur.

La segona sessió ha començat amb una ponència de Jordi Portell, de l’ICCUB/IEEC, que ha parlat sobre els 16 anys que la missió Gaia porta usant la infraestructura de supercomputació del Consorci i quins han estat els resultats. A continuació, Jordi Mazón, de la UPC, ha comentat el present i el futur de la simulació numèrica de l’atmosfera en la mesoscala.

Per acabar la segona sessió, Miquel Duran, de la UdG, ha conduït un torn obert de paraules i un debat posterior que, juntament amb la participació dels assistents, ha acabat d’enriquir la jornada amb comentaris tant sobre la recerca presentada com sobre el desenvolupament d’aplicacions i l’evolució de la supercomputació.

En la cloenda, Miquel Puig, director general del CSUC, ha destacat que “només en 15 anys comptabilitzats, el servei de supercomputació del CSUC, abans CESCA, ha donat servei a 58 institucions i suport a 322 projectes d’investigació que han donat lloc a més de 4.800 publicacions de recerca”. A més, ha afirmat que “el servei de supercomputació del CSUC és una eina molt apreciada pels seus usuaris i per això la Generalitat ha decidit invertir en la renovació d’aquesta infraestructura”.

Per acabar, Puig ha agraït a tots els científics i investigadors que treballen a Catalunya “per fer d’aquest petit país un referent en recerca” i també ha tingut paraules d’agraïment per als ponents i assistents.

Per a la seva realització, la JOCS’16 ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i de l’Institut de Química Teòrica i Computacional, representat per Francesc Illas.

Comparteix