Primera col·lecció especial de la Biblioteca de Montserrat catalogada al CCUC i altres incorporacions d’abril

Primera col·lecció especial de la Biblioteca de Montserrat catalogada al CCUC i altres incorporacions d’abril

Durant el mes d’abril s’han catalogat les següents col·leccions especials al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC):

Biblioteca de Montserrat

Recull de premsa sobre Apel·les Mestres: La Biblioteca de Montserrat incorpora la seva primera col·lecció especial amb dues capses que contenen reculls de premsa sobre l’artista. El material, organitzat cronològicament, conté un ampli recull de retalls de diaris sobre Apel·les Mestres, algun número de revista, fotocòpies de documents d’arxiu, notícies sobre exposicions de l’artista i fotografies de l’autor.

Universitat Autònoma de Barcelona

Fons Rafael Tasis: El Fons consta de 20 caixes d’arxiu i està format per documentació personal, documentació professional, correspondència, obra de creació pròpia i aliena de l’escriptor i polític català Rafael Tasis. L’inventari està disponible en línia aquí.

Universitat de Barcelona

Fons bibliogràfic Mercè Durfort i Coll: Recull exhaustiu de la producció bibliogràfica (articles, monografies, ressenyes de llibres, etc.) escrits per la Dra. Mercè Durfort i Coll durant els seus anys en actiu com a estudiant, com a professora i com a investigadora (entre d’altres institucions, de la Facultat de Biologia de la UB). Material didàctic, divulgatiu i científic en diversos idiomes que abasta des del 1973 fins al 2016. També inclou documents que parlen sobre ella i la seva producció científica.

Recull de documents sobre Santiago Ramón y Cajal: Tres capses amb documentació diversa (articles, monografies, ressenyes de llibres, etc.) sobre Santiago Ramón y Cajal i reproduccions d’algunes de les seves obres. Material didàctic, divulgatiu i científic en diversos idiomes que abasta des del 1883 fins al 2014.

Biblioteca de Catalunya

Recull miscel·lani de textos patrístics, himnes i poesies: Pergamí manuscrit que conté:

 1. F. 1-47v, Isaac de Síria, Liber de accesu animae.
 2. F. 48r-54r, Instituta Nini monachi de VIIIto vitiis capitalibus.
 3. F. 54v-55v, Ambròs de Milà, Oratio, inc.: “Summe Sacerdos et vere Pontifex Ihesu Christe… “.
 4. F. 55v-59r, Seqüències.
 5. F. 59v-60v Himnes, inc.: “O crux fructex salvificus …”.
 6. F. 60v-61v, Pseudo-Dionisi, Epistola ad Thimoteum.
 7. F. 61-100, Textos pertanyents al comú del temps i al propi dels sants del missal; inclou algunes antífones i oracions del Missal Romà.
 8. F. 101-130, Textos del Nou Testament: l’Apocalipsi i epístoles de Sant Pere, Sant Pau, Sant Jaume i Sant Judes.
 9. F. f. 131v-136, Antífones de l’ofici.

I cinc col·leccions sobre Joan Puig i Ferreter, donatiu de les filles d’autor:

 • Poesia de postguerra: Documentació manuscrita i mecanografiada de Joan Puig i Ferreter. Conté: 1. La Complanta de Janet; 2. Sonets i cants de Janet Masdeu; 3. Cançons de l’amor perdut; 4. Sonets íntims; 5. La Confessió i El Nou col·loqui dels gossos; 6. El Poema de Bop; 7. Elegies. (Poesia. Començades i projectes).
 • Retalls de premsa: Articles apareguts a la premsa entre els anys 1926-1935, retalls de premsa sobre la seva obra i les Edicions Proa i algunes publicacions periòdiques.
 • Documentació personal i professional: La documentació personal, manuscrita i la documentació professional, en còpia mecanografiada o ciclostil. Conté: l’inventari de la biblioteca barcelonina de Joan Puig i Ferreter; un esborrany del seu testament; el discurs de Josep Carner en l’àpat d’homenatge a Joan Puig i Ferreter per la concessió del Premi Creixell; biografies de Joan Puig i Ferreter en diversos idiomes, etc.
 • Traduccions i crítica literària de l’obra de J. Puig i Ferreter: Text mecanografiat majoritàriament i alguna documentació manuscrita que conté traduccions, com ara “Camins de França”, “El pelegrí apassionat”, etc. i articles i notes de premsa sobre la seva obra, sobre el mecanisme novel·lístic, i còpies de cartes entre Josep M. Corredor i Joan Puig i Ferreter, etc.
 • Narrativa breu: Recull de contes, fragments de contes i propostes d’edició (Ànimes i Històries iròniques). Documentació manuscrita, còpies mecanografiades i retalls de premsa.

Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les col·leccions especials.

Comparteix