Participació al projecte Fem memòria

Participació al projecte Fem memòria

cartell-fem-memoriaEl CSUC participa a Fem memòria, una iniciativa de participació ciutadana (crowdsourcing) que vol recollir, conservar i donar a conèixer una mostra de la memòria familiar de Catalunya.

La memòria familiar és el conjunt de fotografies, cartes, documents, etc. que es troben a les cases i forma part de la seva història privada. Constitueix el testimoni de la vida quotidiana de la societat, complementa el patrimoni que custodien les institucions de la memòria, i sovint resta “amagat”; es tracta d’una mirada diferent a la història, els costums, les tradicions, el llenguatge, etc.

El projecte Fem memòria s’estructura en campanyes que giren a l’entorn d’un tema o aspecte concret. La primera campanya que ja està en marxa posa l’emfàsi en els oficis antics, aquells ja desapareguts com per exemple els serenos o els traginers, o aquells pels quals ha canviat notablement la forma en què es realitzen. A aquesta primera campanya se l’ha anomenat Fem memòria dels oficis antics.

La Biblioteca de Catalunya, el Servei de Biblioteques i la Subdirecció General d’Arxius i Museus del Departament de Cultura, amb el suport del CSUC, han impulsat entre els mesos d’abril i juny, una recollida de documents, com ara fotografies, cartells, cartes… relacionats amb un ofici perdut que seran recollits arreu de Catalunya, a través de més de vuitanta biblioteques i arxius municipals, la Biblioteca de Catalunya i la Xarxa d’Arxius Comarcals, que seran digitalitzats i es publicaran per la xarxa dins la col·lecció Fem memòria del repositori Memòria Digital de Catalunya (MDC) que es podrà consultar completa a partir del mes de juliol d’enguany.

Així, si disposeu de fotografies, factures, cartells, cartes, rebuts etc. d’oficis antics, com ara carboners, embogadors, espardenyers, entre d’altres, podeu portar-los a les vostres biblioteques comarcals on seran recollits i digitalitzats per ésser retornats posteriorment. A la fi de la campanya es farà una trobada amb les persones que hagin participat en el projecte en què rebran un CD amb les digitalitzacions dels seus documents i una carta d’agraïment del Conseller de Cultura.

Comparteix