S'estrena el catàleg de dades estel·lars de Gaia

S’estrena el catàleg de dades estel·lars de Gaia

Ha calgut esperar quasi 20 anys per poder accedir a les posicions i brillantor de gairebé mil milions d’estrelles, el propòsit de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea, i en la qual el CSUC hi ha col·laborat des dels seus inicis juntament amb la Universitat de Barcelona.

Després que el 19 de desembre de 2013 s’enlairés el satèl·lit Gaia i comencés la seva rutina d’operacions científiques el juliol de 2014, ara, dos anys després, s’obre per primer cop el catàleg que inclou dades estel·lars en base a les observacions dutes a terme entre el 25 de juliol de 2014 i el 16 de setembre de 2015.

El catàleg de Gaia està accessible al públic i es faciliten també eines i recursos per ajudar a la seva exploració a través del portal Gaiaverse, en català, entre d’altres idiomes.

La conferència de premsa de presentació de les primeres dades del catàleg Gaia ha estat retransmesa en directe. Podeu veure-la en el següent vídeo.

Comparteix