Retransmissió en directe de l'eclipsi de Lluna

Retransmissió en directe de l’eclipsi de Lluna

El CSUC col·labora un any més amb l’expedició Shelios en la retransmissió en directe de l’eclipsi total de Lluna que tindrà lloc el dia 15 d’abril des del Valle Sagrado de los Incas, a la ciutat de Cusco, a Perú. Igual que en altres ocasions, gràcies al projecte europeu GLORIA (GLObal Robotic-telescopes Intelligent Array, Red Global de Telescopios Robóticos), que compta amb la participació de l’IAC, el fenomen podrà observar-se des de qualsevol lloc que tingui connexió a internet. Així, la retransmissió es podrà seguir des del portal GLORIA i des d’sky-live.tv.

Aquest cop, es tracta d’un eclipsi total de Lluna, que es produeix quan la Terra s’interposa entre el Sol i la Lluna. L’ombra terrestre és el motiu pel qual la Lluna plena desapareix durant una hora. A diferència dels eclipsis totals de Sol, els lunars es poden observar des de tot l’hemisferi nocturn terrestre. Així, la totalitat de l’eclipsi es veurà a tot el continent llatinoamericà però no complet des d’Europa, tot i que a les Illes Canàries es donarà un dels majors espectacles que ofereix el volcà del Teide, situat a Tenerife. Com la Lluna plena coincideix amb la sortida i posta de Sol, l’ombra del volcà del Teide es trobarà alineada perfectament amb la Lluna. Aquest fenomen ja es va viure en directe el 2001 i tornarà a produir-se en aquest eclipsi. A continuació podeu veure una fotografia (feu clic per ampliar-la) i un vídeo d’aquest fenomen.

9352764906_dabb33648a_z

El CSUC ha aportat una màquina virtual configurada en mode multihost per hostatjar www.sky-live.tv i www.live.gloria-project.eu i permetre la retransmissió en directe. Es tracta d’una màquina de 4 nuclis de 4 GB de RAM.

GLORIA ha escollit observar aquest fenomen atmosfèric des dels voltants de Cusco, en el Valle Sagrado de los Incas, a Perú. L’expedició Shelios se encarregarà de l’organització teòrica i pràctica de l’esdeveniment, que estarà dirigit pel Dr. Miquel Serra-Ricart, astrònom de l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i administrador de l’Observatori del Teide.

La duració de l’eclipsi serà de 3 h 34 min, tot i que la retransmissió en directe des del lloc d’observació serà 55 min en total. S’efectuaran dues connexions, la primera, de les 6.30 a les 07.10 UT (8.30 a 9.10 horari peninsular) que mostrarà la formació i evolució de l’ombra del Teide i la Lluna eclipsada. La segona connexió serà de les 8.20 a les 8.35 UT (10.20 a 10.35 horari peninsular), que mostrarà el fi de la totalitat de l’eclipsi. A continuació podeu veure una fotografia (feu clic per ampliar-la) i un vídeo d’un eclipsi total de Lluna.

9352765664_edcbbbdf17_z

GLORIA és un projecte de ciència liderat per la Universidad Politécnica de Madrid en el que participen 13 socis de 8 països, que donaran accés lliure i gratuït a una xarxa de telescopis robòtics a través d’una interfície web. L’IAC forma part del projecte a través del Telescopio Abierto Divulgación (TAD), un conjunt de telescopis robòtics situats a l’Observatori del Teide, a Tenerife.

Nota: UT– Temps Universal

Consulteu també la nota de premsa de l’IAC sobre l’eclipsi i la notícia que ha publicat La Vanguardia en la seva edició impresa.

 

Comparteix