Acte de presentació del Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Acte de presentació del Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

El 23 de gener ha tingut lloc la presentació oficial del Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya (PRC), que s’ha celebrat a la Sala Francesc Cambó del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

L’acte ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro; el director general del CSUC, Miquel Puig; el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, i el president de la Comissió de Treball del PRC, Enric Canela.

El director general del CSUC, Miquel Puig, ha estat l’encarregat de conduir l’acte i donar la benvinguda als 145 assistents. Al seu parlament, Puig ha destacat, referint-se al PRC, que “fa tres anys teníem per davant un repte que era majúscul i ambiciós, però hi hem arribat”.

El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha remarcat que “mancava una eina que permetés veure què es fa al país, qui ho fa i qui ho finança en matèria de recerca”. A més, “compartir és importantíssim, i aquest portal permetrà compatir la recerca, el que serà molt útil per a la societat”. Navarro també ha volgut adreçar unes paraules vers el CSUC, declarant-se com el seu “fan”, “pels beneficis que aporta a les universitats”.

A continuació, el president de la Comissió de Treball del PRC, Enric Canela, ha explicat les característiques del nou portal, que “recull, mostra i difon des d’un lloc únic els resultats de la recerca produïda a les universitats catalanes” i ha posat èmfasi que el portal ha de ser “útil a la societat” i ha afirmat que “la manera de fer-ho és introduir intel·ligència al sistema, un pas en què s’està treballant”. Al seu torn, el rector de la UPF, Jaume Casals, ha assegurat que “les universitats formen part de l’èxit de la recerca catalana. Reflectir-ho en un sol espai com el que ens ofereix el PRC és bo”.

Per últim, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat que el PRC és pioner al sud d’Europa i s’alinea amb les estratègies de sistemes capdavanters al món, com és el cas d’Holanda, Dinamarca o Noruega. En aquest sentit, el conseller Baiget ha posat en valor el fet que “Catalunya és un sistema de recerca potent i homologable als millors d’Europa i que aposta per tendències consolidades d’innovació col·laborativa”. Baiget també ha remarcat que “la recerca no té fronteres i cada vegada està més orientada cap a la col·laboració que, precisament, és l’objectiu d’aquest portal” i ha afegit que “la col·laboració de les universitats catalanes en la concreció d’aquest projecte ha estat molt profitosa, ja que el PRC és un instrument útil que radiografia la recerca del nostre país i la posa al servei de la societat”.

El PRC recull i difon en un únic espai els resultats de la recerca produïda a les universitats catalanes. Adreçat a la comunitat científica local i internacional, així com també a empreses i organitzacions finançadores, el portal és d’accés obert i es basa en formats estàndard que faciliten la reutilització de les dades. El PRC ha estat creat per la Secretaria d’Universitats i Recerca i coordinat pel CSUC, conjuntament amb una comissió de treball formada per les universitats catalanes.

Comparteix