"Fons de cilindres sonors", una nova col·lecció de la Biblioteca de Catalunya, a l'MDC

“Fons de cilindres sonors”, una nova col·lecció de la Biblioteca de Catalunya, a l’MDC

La Biblioteca de Catalunya (BC) ha incorporat una nova col·lecció al repositori Memòria Digital de Catalunya (MDC). Es tracta del “Fons de cilindres sonors”.

La presentació a Catalunya del fonògraf -reproductor de cilindres sonors- va tenir lloc a l’Ateneu Lliure de Barcelona el 12 de setembre de 1878, pocs mesos després que Edison el patentés. Aquells primers documents sonors catalans, enregistrats sobre un full d’estany, no s’han conservat. A la Biblioteca de Catalunya es conserven gairebé quatre-cents cilindres, els més antics en un suport comercialitzat entre 1889 i 1902 conegut com a “cilindre de cera marró”.

La digitalització d’aquests cilindres de cera marró ens permet aproximar-nos a un fet cultural i sociològic poc estudiat al nostre país, testimoni sonor del tombant del segle XIX. Entre recitats humorístics, flamenc, fragments vocals, corals i instrumentals, destaquen documents singulars, com els únics enregistraments coneguts d’Albéniz al piano, “Els Segadors” interpretat per l’Orfeó Català, documents supervivents de l'”Obra del Cançoner Popular de Catalunya” o el “Conte de la Cabreta”, enregistrat en català a Barcelona el 1899.

Podeu consultar la col·lecció a: http://mdc.cbuc.cat/cdm/landingpage/collection/sonorbc.

Aquesta col·lecció en breu es trobarà també catalogada al CCUC i formarà part del Portal de Col·leccions especials (http://colleccions.cbuc.cat).

Comparteix