Nou servei de federació d'identitats per a la comunitat universitària i de recerca catalana

Nou servei de federació d’identitats per a la comunitat universitària i de recerca catalana

Des de l’1 de febrer està en marxa el servei de federació d’identitats per la comunitat universitària i de recerca catalana. Aquest servei ofereix a totes les organitzacions participants una relació de confiança entre elles per intercanviar informació sobre la identitat digital dels seus usuaris de forma segura, preservant la integritat i la confidencialitat d’aquesta informació.

Es tracta d’una infraestructura oberta de col·laboració que dóna accés a una àmplia gamma de serveis mitjançant una única autenticació institucional. L’autenticació, autorització, gestió del grup, i acords de privacitat i seguretat s’organitzen de forma centralitzada. El servei de federació d’identitats fa la vida més fàcil a l’usuari: d’una connexió per a cada servei a només una vàlida per a tots.

Facilita la incorporació de nous proveïdors interns i externs al sistema, fet que proporciona als usuaris un inici de sessió únic als serveis en línia que necessiten.

El servei de federació d’identitats s’ha posat en marxa seguint models internacionals com ara eduGAIN, que interconnecta federacions d’identitat d’arreu del món, o REFEDS, que recull les necessitats de les federacions d’identitat de recerca i del món acadèmic a nivell mundial.

Com funciona?

Federació d’identitats és una coalició de tipus Hub & Spoke, de manera que els Proveïdors de Servei (SP) i els Proveïdors d’Identitat (IdP) s’interconnecten entre sí a través d’un component central o hub, en aquest cas operat pel CSUC.

Aquest hub orquestra tots els missatges, tenint en compte que les transformacions/traduccions sobre el contingut dels missatges d’entrada es duguin a terme de manera que l’aplicació de destí els pugui entendre, així com encaminar-los.

El servei està obert a la participació de la comunitat universitària i de recerca catalana. Al web del CSUC trobareu més informació sobre com connectar-se, els requisits necessaris, i les condicions d’ús del servei.

Institucions participants:

  • Universitat de Barcelona (UB)
  • Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
  • Universitat Pompeu Fabra (UPF)
  • Universitat de Lleida (UdL)
  • Universitat de Girona (UdG)
  • Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
  • Universitat de Vic — Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
  • Universitat Ramon Llull (URL) hi participa com a observador
Comparteix