Com es comporten les grans tempestes de Saturn?

Com es comporten les grans tempestes de Saturn?

Un equip de científics ha pogut donar les claus per entendre, per primera vegada, com es desenvolupen les tempestes gegants a Saturn. Ho han fet després d’analitzar l’evolució de la Gran Taca Blanca, nom amb què es coneixen aquestes tempestes, apareguda l’any 2010.

Més enllà de saber què desencadena la formació de les tempestes, però, el descobriment d’aquest grup d’investigadors significa un pas endavant per conèixer millor els models meteorològics i de comportament de l’atmosfera en un ambient molt diferent i impossible de simular en un laboratori. L’estudi l’ha liderat Enrique García Melendo, investigador de la Fundació Observatori Esteve Duran – Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC) en col·laboració amb el Grup de Ciències Planetàries de la Universitat del País Basc i la Universidad Europea Miguel de Cervantes.

Una part d’aquest l’estudi s’ha centrat en la realització de nombroses simulacions per analitzar el comportament d’aquesta tempesta. Els resultats d’aquests càlculs han demostrat que el focus de la tempesta, situat en les capes inferiors de l’atmosfera i totalment oculta a les observacions des de l’espai, va haver de transportar ingents quantitats de gas a les capes més altes de l’atmosfera de Saturn on es troben els núvols visibles, i alliberar enormes quantitats d’energia que van alterar l’aspecte del planeta durant mesos. Aquesta injecció massiva d’energia va interaccionar violentament amb els vents dominants de Saturn per produir els vents observats de 500 km/h. Una gran nombre d’aquests càlculs han estat realitzats al CSUC, així com als mitjans informàtics de l’Institut de Ciències de l’Espai. Els resultats de la investigació s’han publicat a la prestigiosa revista Nature Geoscience.
Comparteix