Un consorci de biblioteques de recerca alemany anuncia el seu boicot a les revistes d'Elsevier

Un consorci de biblioteques de recerca alemany anuncia el seu boicot a les revistes d’Elsevier

El projecte DEAL d’Alemanya, format per més de 60 prestigioses institucions acadèmiques i de recerca d’aquest país, ha anunciat que tots els seus membres estan cancel·lant les seves subscripcions a totes les revistes científiques i acadèmiques d’Elsevier a patir de l’1 de gener de 2017.

El boicot respon a la negativa d’Elsevier d’adoptar “models comercials transparents” per “fer les publicacions més obertes i accessibles.”

Elsevier és notòria, inclús per als editors acadèmics, per la seva hostilitat a l’accés obert, tot i que també publica algunes de les revistes més prestigioses en molts camps. Aquest fet crea un vincle difícil de trencar, on la millor recerca finançada amb fons públics es publica a revistes d’Elsevier, qui més tard s’apropia d’aquesta recerca (Elsevier requereix als autors que signin els seus drets d’autor, tot i que no els paga per la seva redacció ni finança les despeses de la seva recerca). Llavors, les institucions públiques que estan produint aquesta recerca han de pagar costos molt alts per accedir a les publicacions on apareixen. Els preus de les revistes s’han disparat en els darrers 40 anys.

Cap institució pots permetre’s el luxe de fer boicot a Elsevier, però de forma col·lectiva les institucions tenen gran poder. L’alt preu de les revistes suposa que els clients d’Elsevier són institucions, no gent individual, i l’augment dels preus ha reduït el camp de les institucions que poden permetre’s participar, però aquest fet també ha reduït el nombre d’institucions que necessiten cooperar per paralitzar a Elsevier i fer-la claudicar.

Encara i així, aquest tipus de boicot era inimaginable fins fa ben poc, però l’augment dels llocs web d’accés obert, com ara Sci-Hub, permet que els investigadors de les institucions participants puguin continuar accedint als articles d’Elsevier per altres mitjans.

Font: Boinggoing.net

Comparteix